R.Moldova: Plățile cu cardul au avut în primul trimestru o creștere de șapte ori peste media pieței

Piaţa operațiunilor fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară şi-a menținut în primul trimestru tendința din ultimii cinci ani de creștere puternică, mult peste media pieţei. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în primele trei luni ale anului 2016 cu 47 la sută faţă de anul precedent, comparativ cu o creștere per totalul pieței de 7,6 la sută, informează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Moldovenii au făcut cumpărături şi au achitat servicii cu cardul în ianuarie-martie în valoare totală de 687,6 milioane de lei. Zilnic au fost efectuate în medie peste 23,7 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături. Este pentru prima oară cînd ponderea plăţilor cu cardul a depăşit 9 la sută din valoarea tranzacţiilor şi a ajuns la 9,3 la sută, față de 6,2 la sută în primele trei luni ale anului trecut.

Un număr de 12 667 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor aproape 1,4 milioane de carduri aflate în circulație la sfîrșitul primului trimestru, potrivit datelor BNM. Pe de altă parte, numărul bancomatelor s-a redus cu circa 90 în primul trimestru față de perioada similară a anului precedent.

Valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară a depășit în primul trimestru 8 miliarde de lei.

Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate au crescut mult mai rapid decît tranzacțiile de acasă, respectiv cu 28,7 la sută. În ianuarie-martie 2016 peste hotare au fost efectuate operațiuni cu carduri emise în Moldova în valoare de 873,7 milioane de lei. O cifră impresionantă, de aproape 85 la sută din total totalul operațiunilor peste hotare, au reprezentat achitările cu cardul fără numerar.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Republica Moldova peste 1 miliard de lei, cu 25,7 la sută mai mult decît în anul precedent.