Breaking News

S-a decis retragerea de pe piață a produselor biocide neconforme de la Hexi Pharma

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Victor Strâmbu a anunțat miercuri că, în urma primelor analize efectuate de ICECHIM, s-a decis retragerea produselor biocide neconforme provenind de la firma Hexi Pharma, în termen de zece zile.

„Există diferențe de concentrații între valoarea declarată și cea măsurată de ICECHIM. E vorba de procente de concentrații pe diverse tipuri de substanțe active. (…) S-a decis retragerea produselor neconforme. Este vorba de ceea ce există pe eticheta produsului îmbuteliat față de recomandările pe care le are Comisia de biocide, care lucrează după standardele unui Regulament specific. (…) Retragerea trebuie să se facă imediat. (…) Toate produsele analizate până acum sunt neconforme”, a anunțat secretarul de stat la Palatul Victoria.

Acesta a dat ca exemplu diferențele mari de concentrații de substanțe care au rezultat în urma analizelor.

„De exemplu, la Clorura de amoniu — 15% era valoarea declarată, 5,18% valoarea măsurată de către specialiștii de la ICECHIM. De asemenea, mai sunt diferențe la un produs de iod, valoarea declarată este 10%, cea determinată este 7,41%. La glutaraldehidă avem 12% valoare declarată, 1,23 % valoare măsurată”, a precizat secretarul de stat.

Strâmbu a adăugat că aprovizionarea cu biocide „nu este o problemă” întrucât există pe piață mai mulți importatori și producători de asemenea substanțe.

„Am cerut de la Institutul Național de Sănătate Publică, de la Comisia de biocide, o listă cu producătorii și cu produse similare din punct de vedere al substanțelor active din România. În România există 18 producători — 8 pentru produse de dezinfecție la nivelul tegumentelor și 10 pentru suprafețe, instrumentar, ș.a.m.d. Există foarte mulți importatori — distribuitori exact ca la medicamente. Există pe piață la ora actuală aproximativ 110 tipuri de biocide pentru ambele situații, deci aprovizionarea cu biocide pentru sistemul sanitar nu e o problemă pentru că o să facem recomandarea într-o videoconferință cu Direcțiile Sanitare către spitale să își retragă din folosință produsele de la Hexi Pharma”, a spus Victor Strâmbu, care a adăugat că, potrivit legii, retragerea produselor poate fi făcută în termen de 10 zile.

Acesta a precizat că ICECHIM mai are în lucru circa 70 de probe de la circa 20 de produse biocide provenite de la firma Hexi Pharma, ale căror rezultate vor fi făcute publice în perioada următoare.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a explicat că investigația va continua „pentru a vedea dacă mai există alte substanțe care nu respectă toți indicii de calitate” și că nu exclude ca Guvernul să se îndrepte în civil împotriva companiei Hexi Pharma.

„Acesta este primul pas al anchetei. Apoi vom vedea în ce măsură testele de sanitație pot fi respectate și pot aduce rezultate mai bune după ce utilizăm substanțe care știm că dau rezultate mai bune. Acest lucru se va întâmpla după ce vom avea un nou ordin al ministrului, care prevede niște parametri de sanitație bine cuantificabili. (…) Ceea ce Ministerul Sănătății, ICECHIM și Guvernul au făcut în acest moment este parte a unei anchete administrative (…), dar nu excludem ca să ne îndreptăm în civil împotriva companiei respective, pentru că există prejudicii pe care începem să le constatăm și să le măsurăm ca atare, așa că, indiferent ce se va întâmpla cu compania respectivă, să putem reacționa în termenii legali și în cadrul legal existent”, a explicat Suciu.

Guvernul a prezentat miercuri rezultatele obținute în urma analizării de către ICECHIM a 14 produse biocide de la firma Hexi Pharma, probe prelevate de la patru spitale bucureștene: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Universitar de Urgență, Spitalul Clinic de Urgență și Institutul național de Endocrinologie „C.I. Parhon”.