Un tablou de Basquiat a fost adjudecat cu 57,2 milioane de dolari la o licitație la New York

Un tablou uriaș de Jean-Michel Basquiat a fost adjudecat marți cu 57,285 milioane de dolari în timpul licitației organizate de casa Christie’s din New York, un record pentru artist, informează agenția France Presse.

Precedentul record pentru artistul american fusese stabilit în mai 2013 odată cu vânzarea unui tablou pentru suma de 48,8 milioane de dolari.

Tabloul fără titlu, adjudecat marți de un cumpărator asiatic a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost realizat în 1982 la Modena, în Italia și măsoară 2,38 metri înălțime și 5 metri lungime.

Acest tablou a fost ales pentru coperta catalogului care inventariază operele pictorului din New York care a murit subit la 27 de ani, în anul 1988, în urma unei supradoze.

Pânza înfățișează un portret reprezentând fața artistului care apare ca diavol în mijlocul picăturilor de vopsea.

Pentru Brett Gorvy, responsabil cu arta postbelică și contemporana, aceasta face parte din cele trei cele mai mari lucrări ale pictorului originar din Brooklyn.

Acest record de preț a oferit casei de licitații Christie’s o rază de soare într-o seară în timpul căreia marea majoritate a lucrărilor din lotul scos la vânzare au rămas aproape de sumele estimate sau au rămas nevândute, comentează AFP.

Saara Pritchard, responsabil cu arta contemporană la Christie’s, a precizat că 85 la sută dintre loturile oferite nu au fost vândute la această licitație.

Cumpărători din 39 de țări s-au înregistrat pentru licitația de marți, cu o reprezentare puternică din Asia, mai notează AFP.