Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își menține previziunile, lansate în noiembrie anul trecut, privind evoluția economiei Republicii Moldova. BERD anticipează o stagnare în 2016 și o creștere economică de 2 la sută în 2017, potrivit ultimului raport al BERD ”Perspectivele Economice Regionale”, prezentat la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor băncii, care se desfășoară la Londra, informează MOLDPRES.
Riscurile ce pot duce la recesiune vin de la ”vulnerabilitățile semnificative în sectorul financiar, scăderea remitențelor, recesiunea economică în Federația Rusă, provocări în executarea bugetului de stat din cauza diminuării asistenței financiare externe”. Evoluția economiei moldovenești în 2016 va depinde foarte mult de performanța sectorului agricol și situația din sectorul bancar, mai apreciază experții BERD. Printre momentele pozitive experţii remarcă încetinirea ritmurilor de scădere a exporturilor, importurilor şi transferurilor băneşti din străinătate.
BERD a revizuit în creștere prognoza pentru Europa de Est și Caucaz, regiune din care face parte și Republica Moldova, de la minus 0,2 la sută, cît anticipa în noiembrie trecut, la 1,4 la sută în luna mai, ca urmare a unor așteptări mult mai optimiste privind evoluția economiilor unor țări ca Belarus și Azerbaidjan. Prognozele referitoare la Ucraina și Federația Rusă au rămas neschimbate, stagnare la cota zero și respectiv o scădere de 12 la sută.
Ministerul Economiei prognozează o creşterea a PIB-ului de 1 la sută în 2016 şi 2,5 la sută în 2017, FMI 0,5 şi respectiv 2,5 la sută, iar Banca Mondială anticipează o creștere cu 0,5 la sută a economiei Republicii Moldova în 2016 și 4 la sută în 2017.