Vladimir Putin: Desfășurarea sistemului american antirachetă în România complică situația internațională în jurul Rusiei

 

Desfășurarea de elemente ale sistemului antirachetă american în România complică situația internațională în jurul Rusiei, a declarat vineri președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni centrate pe dezvoltarea industriei militare ruse, informează agenția de presă TASS.

‘Evenimentele recente arată că situația nu devine mai bună. Din păcate, ea se agravează, dat fiind punerea în aplicare acum în România a stației de radiolocație, în calitate de element al sistemului de apărare antirachetă american’, a subliniat Putin.

De asemenea, potrivit liderului rus, actuala desfășurare de elemente ale sistemului american antirachetă în Europa ‘nu este apărare, ci majorarea potențialului nuclear’.

‘Dacă, folosindu-și posibilitățile în mass-media internaționale, ei mai pot să inducă în eroare pe cineva că acest lucru nu amenință Rusia sau că este vorba exclusiv de un sistem defensiv, pe cei prezenți aici, la această masă, nimeni nu-i poate induce în eroare. Câtuși de puțin acestea nu sunt sisteme defensive, ci parte a potențialului nuclear strategic al SUA, desfășurat la periferie’, a subliniat Putin. Președintele rus a precizat că prin ‘periferie’ înțelege Europa de Est.

De asemenea, potrivit lui Putin, ‘oamenii care au luat decizia privind desfășurarea de elemente ale sistemului american antirachetă pe teritoriul țării lor trebuie să știe că până acum ei au trăit liniștit, nu tocmai în sărăcie și în securitate, însă, după amplasarea de elemente antirachetă, Moscova este nevoită să se gândească să pareze amenințările care apar la adresa securității Federației Ruse.’

În afară de aceasta, liderul rus a declarat că astfel de acțiuni ale SUA constituie o încălcare a Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, deoarece sistemele de lansare care vor fi amplasate în România și Polonia vor putea utiliza astfel de rachete.

Referitor la sistemul antirachetă al NATO, șeful statului rus a amintit că Moscova și-a exprimat de nenumărate ori îngrijorările și și-a propus cooperarea cu partenerii americani, propunere care a fost respinsă.

Totodată, el a atenționat că Rusia își modifică în permanență planurile în ceea ce privește construcția forțelor sale armate, în funcție de schimbările pe care le înregistrează situația internațională.

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului american antirachetă care ar trebui să protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Poziția oficială a NATO, exprimată și la ceremonia de joi, este că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv și obiectivul său este de a descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

În schimb, Rusia consideră că acest scut afectează echilibrul strategic și îi amenință securitatea.