Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, sâmbătă, la Cluj, în contextul unei declarații referitoare la controalele din spitale după scandalul dezinfectanților Hexi Pharma, că acest sistem care se ocupă de protecția populației și a consumatorului „trebuie gândit mai bine”.
Ministrul a adăugat că, în prezent, se fac controale în sistemul sanitar și că acestea vor continua, pentru că este normal ca autoritățile să știe ce se întâmplă, pentru a lua măsuri.
„Trebuie găsită o soluție la întreg sistemul, când e vorba de achiziții publice și de laboratoare. Din păcate, Protecția Consumatorului din România nu s-a modernizat în viteza și stilul în care s-a modernizat consumul, cum s-au modernizat spitalele. Am constatat că avem laboratoare, și premierul a spus, care nu sunt acreditate european pentru a putea face acest tip de analize, ceea ce nu este un lucru normal”, a spus Dîncu.
Întrebat de presă dacă ar fi necesară o reformare a sistemului de protecție a consumatorului, vicepremierul a spus că a discutat cu cei care se ocupă de acest domeniu și consideră că este nevoie ca statul să investească mai mult.
„Trebuie gândit mai bine acest sistem al instituțiilor care se ocupă de protecția populației, a consumatorului din toate punctele de vedere, inclusiv cei care consumă produse alimentare sau medicale”, a spus Dîncu.
Vicepremierul a mai afirmat că ar fi necesară inclusiv crearea unui sistem care să permită publicului să își spună părerea despre sistemul serviciilor medicale, iar această părere să conteze la evaluarea instituțiilor de sănătate. Dîncu a explicat că, în experiența sa anterioară de sociolog, a observat că acest domeniu al sănătății ocupă un loc extrem de important în preocupările comunităților.
Vicepremierul Vasile Dîncu a participat, sâmbătă, la conferința internațională „Europenizarea dreptului administrativ și codificarea procedurii administrative”, organizată la Facultatea de Studii Politice, Administrative și ale Comunicării a UBB din Cluj-Napoca.