Șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier respinge acuzațiile conform cărora Berlinul dă dovadă de o prea mare considerație față de Ankara în contextul în care încearcă să pună în aplicare controversatul acordul UE-Turcia privind migrația, transmite DPA.
„Ne luăm în continuare libertatea de a discuta abaterile din Turcia, de a discuta limitele impuse libertății de expresie și libertății presei”, a afirmat el în ediția de duminică a ziarului german Der Tagesspiegel.
Turcia a fost criticată puternic în ultimele luni pentru că a inițiat procese împotriva jurnaliștilor critici la adresa puterii și pentru că a blocat accesul unor reporteri străini pe teritoriul său.
Ca parte a acordului privind migrația convenit de Turcia și UE în martie, Ankara s-a angajat să îi împiedice pe traficanții de ființe umane să mai transporte de pe teritoriul său imigranți și refugiați spre insulele grecești din apropiere.
În schimb, Turcia a insistat ca regimul de vize impus cetățenilor săi să fie liberalizat. UE susține că Turcia trebuie să îndeplinească mai întâi 72 de criterii, inclusiv restrângerea definiției unui act de terorism, pentru a putea fi eligibilă pentru relaxarea restricțiilor de călătorie.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins această solicitare săptămâna trecută, Ankara amenințând că își va reduce controalele și le va permite refugiaților să călătorească din nou spre UE dacă nu este liberalizat regimul de vize pentru cetățenii turci.
„Indiferent dacă vrem sau nu, Turcia rămâne țara-cheie în ceea ce privește migrația spre Europa. Avem nevoie de un anume grad de cooperare dacă vrem să evităm repetarea condițiilor de anul trecut”, a spus Steinmeier.
Aproximativ 1,1 milioane de refugiați și imigranți au intrat anul trecut în Germania, mulți dintre ei sirieni care au traversat prin Turcia și apoi prin așa-numita rută balcanică.