R.Moldova: MTIC a propus un nou concept al regulamentului de instruire şi examinare a conducătorilor auto

Un nou concept al legislaţiei menit să redreseze situaţia în domeniul instruirii şi examinării conducătorilor auto din Republica Moldova a fost prezentat astăzi la o conferinţă de presă de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, comunică MOLDPRES.

„Regulamentul trebuie schimbat deoarece nu mai corespunde cerinţelor actuale, fiind învechit şi ineficient, o dovadă fiind traficul prost cauzat de nivelul jos al calităţii instruirii şoferilor şi fenomenului corupţiei la eliberarea permiselor de conducere”, a declarat ministrul.

Vasile Botnari a specificat că noile norme vor fi adaptate la legislaţia europeană. „Preconizăm să reducem numărul de ore teoretice de la 144 la 30, iar programul de instruire să fie eficient şi util. În acelaşi timp vom păstra sistemul de 40 de ore practice. Totodată, vom reduce limita de vîrstă cînd poate fi primit permis de conducere pînă la 16,5 ani, însă timp de şase luni tinerii vor avea un permis pentru începători şi vor avea dreptul doar la conducere asistată”, a menţionat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Noul concept prevede şi schimbări în sistemul de examinare. Potrivit lui Botnari, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor poartă negocieri cu o firmă din Coreea de Sud care va construi la Chişinău un poligon modern automatizat, ce va exclude factorul uman în procesul de examinare practică. „Costul acestui poligon este de circa 200 mii de euro şi va fi dotat cu senzori ce vor fixa toate mişcările, iar notele vor fi puse de calculator. Poligonul va permite examinarea concomitentă a 15 automobile sau a 55 mii de cursanţi pe an”, a relevat oficialul.

Conceptul elaborat de MTIC va fi supus consultărilor publice timp de 30 de zile, după care urmează să fie  prezentat spre aprobare Guvernului şi Parlamentului ca să fie pus în aplicare deja din anul viitor.