Relațiile dintre Republica Moldova și România – atât cele politice, cât și cele comerciale – au avansat semnificativ în ultimii șase ani, după venirea la putere a guvernărilor proeuropene, a apreciat luni ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, aflat la final de mandat, într-un interviu pentru Radio Chișinău.
În acest context, diplomatul român și-a exprimat convingerea că relațiile dintre cele două state se vor consolida și mai mult pe viitor, conform aceluiași canal media.
‘Republica Moldova și România sunt destinate unei apropieri din ce în ce mai mari. Care va fi rezultatul politic al acestei apropieri, cândva, mi-e greu să anticipez acum. Cert este faptul că ne apropiem din ce în ce mai mult; Prutul devine așadar, printr-o metaforă, din ce în ce mai îngust și (faptul) că la un moment dat îl vom seca dintr-o sorbire, probabil, metaforic sau altminteri, mi se pare indiscutabil. Cred că ne revine și unora și altora o mare răspundere, o răspundere pe care orice vecini o împărtășesc, cu atât mai mult niște vecini care au atât de mult în comun’, a declarat Marius Lazurca, în interviul postat de Radio Chișinău în pagina sa electronică.
Relațiile dintre cele două state s-au normalizat și s-au îmbunătățit după venirea la guvernare a partidelor proeuropene, în urma alegerilor din iulie 2009, a spus el. Referindu-se la actualul guvern, Marius Lazurca a declarat că acesta a reușit să stabilizeze situația politică și să facă unii pași în domeniul reformelor. Totodată, diplomatul român nu crede că Republica Moldova ar putea să-și schimbe vectorul politicii externe.
De asemenea comerțul moldo-român a evoluat în ultimii ani, astfel încât România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, în condițiile în care acum șase ani era pe locul trei. Este un lucru îmbucurător, dar mai există și un potențial care poate fi fructificat, a declarat Marius Lazurca. ‘Avem totuși motive să ne dorim mai mult. Există investiții românești care ar dori să vină, dar sunt inhibate de percepția de corupție, spațiu economic insuficient de liber’, a explicat el.
Mandatul lui Marius Lazurca în Republica Moldova a început în 2010, după ce aproape un an România nu a avut ambasador la Chișinău, în urma unor tensiuni între cele două state legate de protestele din aprilie 2009 când la putere în Republica Moldova se afla Partidul Comuniștilor, amintește Radio Chișinău. Marius Lazurca își va încheia mandatul în scurt timp la Chișinău, urmând să conducă misiunea diplomatică a României în Ungaria. El va fi înlocuit în post de diplomatul român Daniel Ioniță, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României.