Austria: Noul cancelar a fost învestit în funcție

Noul cancelar social-democrat al Austriei, Christian Kern, a fost învestit marți în fruntea guvernului de la Viena, cu patru zile înainte de un duel electoral strâns la alegerile prezidențiale unde candidatul extremei-drepte ar putea ieși învingător, relatează AFP.

„Vă asumați o funcție importantă, frumoasă, dar și dificilă, cu multe responsabilități”, a declarat președintele țării, Heinz Fischer, care l-a învestit pe Christian Kern, 50 de ani, în postul de premier, în cadrul unei ceremonii la Palatul Prezidențial din Viena.

Noul cancelar a fost ales de partidul social-democrat SPÖ, care deține majoritatea în parlament, și devine astfel noul lider al acestei formațiuni.

Christian Kern, care conducea până acum compania națională feroviară, va avea ca misiune să dea un nou suflu coaliției formate cu conservatorii ÖVP.

Din 2007, cele două partide și-au reînnoit alianța de-a lungul celor trei alegeri legislative, însă au suferit o lovitură neașteptată la primul tur al alegerilor prezidențiale, la 24 aprilie, când nici unul dintre cei doi candidați ai lor nu a ajuns în faza finală a scrutinului.

Destabilizat de această derută a SPÖ, Werner Faymann, la putere din 2008, a demisionat din toate funcțiile la două săptămâni după alegeri, precizând că nu mai beneficiază de încrederea necesară în cadrul partidului său.

Norbert Hofer, candidat al partidului de extremă-dreaptă FPÖ, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 35% din voturi. El se va confrunta duminică, în cel de-al doilea tur, cu fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen (21,3%).

Duelul se anunță extrem de strâns. O victorie a lui Hoffer ar putea da peste cap situația politică din Austria și ar marca un nou jalon într-o Europă zguduită de ascensiunea populismului.

Christian Kern a afirmat marți că preferă să guverneze în continuare cu conservatorii și că nu va face compromisuri pentru a rămâne la putere, dar nu a exclus eventuale contacte cu partidul de extremă-dreaptă, potrivit Reuters.

„Haideți să vedem ce se întâmplă la momentul potrivit”, a afirmat el, într-o conferință de presă, înainte de a fi învestit oficial cancelar.

„Intenția mea nu este de a conduce SPÖ în opoziție, ci dimpotrivă. Însă, până la urmă, avem nevoie de o identitate, iar pentru noi este absolut inimaginabil să lucrăm cu partide care incită la ură împotriva oamenilor, a minorităților”, a spus el.