Chiriac: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, primul în lume, cu 452 evenimente în acest an

Fosta Capitală Culturală Europeană, Sibiul, se pregătește pentru Festivalul Internațional de Teatru, care va aduce, în premieră pentru România, nume mari din artele spectacolului, transformând orașul într-o imensă scenă, pe care vor avea loc 452 de evenimente, ceea ce îl face să devină primul festival al artelor spectacolului din lume, a declarat marți, pentru AGERPRES, Constantin Chiriac, președintele festivalului.

În premieră, Sibiul va avea ca oaspeți în perioada 12-21 iunie, pe Tim Robbins, Christoph Marthaler, Ludovic Lagarde — La Comedie de Reims, Antonio Andrade Flamenco, Finzi Pasca, cea mai importantă companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater, dar și Kor?unovas, Thomas Ostermeier, Alvis Hermanis, Luk Perceval, „nume râvnite de toată lumea”.

„Ar trebui să vorbim câteva ore, poate chiar zile despre tot ce înseamnă noutăți în festival pentru că, să nu uităm, vorbim despre 452 de evenimente. Este o cifră uriașă, care poziționează festivalul de la Sibiu pe primul loc în lume, fiind nenumărate nume care ajung pentru prima dată la Sibiu. Vorbim de la Tim Robbins până la Christoph Marthaler, de la Ludovic Lagarde — La Comedie de Reims până la Antonio Andrade Flamenco, de la Finzi Pasca la cea mai importantă companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater care este și sub patronaj UNESCO. Sunt nume extraordinare, de la Gecko la Aditi Mangaldas Dance Company, de la Scottish Dance Theatre până la Inbal Pinto. Kor?unovas vine pentru prima dată la festival. Tot pentru prima dată vine Thomas Ostermeier, vine Alvis Hermanis, Luk Perceval. Sunt nume râvnite de toată lumea”, a anunțat Constantin Chiriac.

Sibiul se mândrește deja cu o Fabrică de Cultură, adică o fostă fabrică industrială transformată în cea mai mare sală de spectacole din oraș, un centru pe care Constantin Chiriac are ambiția să îl transforme în „unul din cele mai interesante centre ale artelor spectacolului din Europa”.

„O altă noutate pentru festival este Fabrica de Cultură, noua creație, unde am dezvoltat un Centru alternativ pentru Cultură, Educație și Cercetare, unde avem trei spații de joc pentru Faust, Lulu și Metamorfoze și unde pregătim un al patrulea spațiu care va dezvoltă practic unul din cele mai interesante centre de artele spectacolului din Europa în aceasta clipă”, a declarat Constantin Chiriac.

Președintele festivalului de la Sibiu, Constantin Chiriac a precizat că ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), va demonstra că această manifestare culturală este dedicată, de fapt, nu doar teatrului ci „artelor spectacolului”.”Este foarte important că la Sibiu își dau mâna cele mai mari nume ale artelor spectacolului. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este înregistrat astfel la OSIM și din aceasta cauză nu i-am schimbat denumirea într-un festival al artelor, dar el este un festival al artelor spectacolului”, spune Constantin Chiriac.

Adevărat brand cultural al Sibiului și al României, FITS a avut loc anul trecut, sub înaltul patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis.

În acest an, FITS continuă să aducă în România, spectacole eveniment, pentru care vin la Sibiu iubitori ai teatrului din toată lumea, turiști culturali, care își programează din timp vacanța, numai ca să fie în fosta Capitală Culturală a Europei.