Psilocibina, o substanță activă din unele ciuperci halucinogene, a dat primele rezultate promițătoare la câțiva bolnavi care sufereau de depresie rezistentă la tratamente, se arată într-un studiu publicat marți în revista britanică The Lancet Psychiatry și preluat de AFP.
„Este prima oară când psilocibina a fost testată în tratarea potențială a depresiilor majore”, afirmă dr. Robin Carhart-Harris de la Imperial College din Londra, care a coordonat studiul.Depresia este o problemă majoră de sănătate publică, ce afectează milioane de persoane din toată lumea și care rezistă uneori la tratamentele existente (medicamente anti-depresive și psihoterapie). Conform cercetării, un pacient din cinci nu răspunde la tratamentele actuale, în timp ce mulți a căror stare se îmbunătățește în prima fază au ulterior recăderi.
Cercetătorii au început să studieze psilocibina încă din anii ’50. O echipă americană a arătat în 2008 că substanța are efecte îndelungate asupra stării de bine psihice, motiv pentru care s-au gândit că i-ar putea ajuta pe unii bolnavi suferind de anxietate să facă față cancerului sau depresiei.
Cercetătorii britanici au testat psilocibina pe 12 pacienți afectați de depresie moderată și severă de peste 15 ani în medie. După un tratament aplicat două zile, pacienții au fost observați timp de trei luni. Conform cercetătorilor, efectele psihedelice au fost constatate la 30-60 de minute după administrarea substanței, efectul culminând la două-trei ore după. O săptămână mai târziu, cei 12 pacienți prezentau toți o îmbunătățire, iar opt erau în remisie. După trei luni, cinci erau încă în remisie.
Luând în considerare numărul mic de pacienți testați, cercetătorii avertizează că nu trebuie trase concluzii „clare” asupra efectelor terapeutice al psilocibinei, cercetările vor continua.
Profesorul David Nutt, care a participat la studiu, subliniază că substanța „țintește receptorii serotoninei, ca majoritatea anti-depresivelor disponibile în prezent, dar are o structură chimică foarte diferită și acționează mai rapid decât acestea”.
Într-un comentariu care însoțește studiul, profesorul Philip Cowen de la Universitatea Oxford admite că rezultatele obținute pe trei luni „sunt promițătoare, dar nu cu totul convingătoare”.
Un alt specialist, Jonathan Flint, profesor de neurobiologie la Universitatea Oxford, apreciază că este „imposibil” să se stabilească deocamdată dacă într-adevăr substanța este eficientă în cazul depresiei, încheie AFP.