Breaking News

Pîslaru: În discuțiile cu partenerii sociali, ne-am asigurat că niciun salariu nu va scădea; așteptările erau foarte mari

Așteptările referitoare la proiectul de ordonanță privind salariile bugetarilor erau foarte mari, dar în discuțiile pe care le-am avut cu partenerii sociali ne-am asigurat că niciun salariu nu va scădea, a declarat, marți, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, într-o conferință de presă susținută la Guvern.

„De la început a fost foarte clar stabilit ceea ce vrem să facem. Am știut că avem disfuncționalități în sistem. Pe de altă parte, eram cu toții conștienți că așteptările erau foarte mari. Toată lumea aștepta să se iasă cu ceva consistent. Al treilea lucru pe care l-am constatat este cel legat de date. La momentul la care ne-am apucat de construcția primei variante, am cerut datele din sistem. La Ministerul Muncii nu exista nicio dată, toate erau la Ministerul de Finanțe. La început existau date pentru 350.000 de oameni din 1,2 milioane. Am ajuns acum la date despre 750.000 de oameni din total. În discuțiile cu partenerii sociali, ne-am asigurat că niciun salariu nu va scădea. De asemenea, avem în vedere alinierea tuturor salariilor la maximul avut în plan. Au fost 10 întâlniri în ultimele 20 de zile cu partenerii sociali. Au fost discuții pe calcule și date. Numărul persoanelor plătite din fonduri publice este, la ora actuală, de 1.219.335”, a spus Pîslaru.

Potrivit ministrului Muncii, noul proiect de ordonanță urmărește patru obiective, printre care și acordarea de bonusuri de performanță în Sănătate și Educație.

„Angajamentul meu în calitate de ministru este acela că proiectul pe care o să lucrăm în continuare va fi fundamentat pe date pentru a documenta un impact corect. Proiectul actual este net superior si bazat pe realitate. Obiectivele au fost bazate pe corecții, care țin de încadrare și de decomprimare a bazei piramidale, respectând marja fiscal bugetară. Există o diferență de sistem între salariile de bază și alte elemente care te duc la câștigul final. Avem sectoare, cum este în Apărare, unde salariul de bază este mic, dar cu indemnizațiile de hrană, chirie etc te duc la un salariu de bază mai mare. Prin acest nou proiect propunem patru lucruri: rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în Sănătate, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Era o certitudine că nu toată lumea va fi mulțumită”, a explicat Dragoș Pîslaru.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de noul proiect de ordonanță privind salarizarea bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității/instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual, din care 1,176 miliarde de lei vor fi alocate pentru corectarea inechităților, iar 1,022 miliarde de lei pentru reforma în sănătate. De asemenea, 134 milioane de lei sunt prevăzute pentru rezerva de performanță în Sănătate, iar 240 de milioane de lei pentru cea din Educație.

Un număr de 1.219.335 de persoane sunt plătite din fonduri publice, din care 24% în Educație (290.369), Apărare și Ordine publică 21%, respectiv 260.000 de persoane, Administrația publică locală — 203.919 persoane (17%), Sănătate—162.071 persoane (13%), Asistență socială — 110.459 persoane (9%), altele — 30.444 persoane (3%), Cultura — 29.372 (2%), Cercetare — 2.469 de persoane (0,2%).

În prezent, conform proiectului, demnitarii au cel mai mare câștig mediu de 9.264 lei și un salariu de bază mediu de 8.963 lei, iar în Diplomație există un câștig de 8.140 lei și un salariu de bază mediu de 6.852 lei, în timp ce asistența socială are 1.498 lei câștigul mediu și 1.362 lei salariu de bază mediu. Personalul contractual local are 1.408 lei (câștig mediu) și 1.304 lei (salariu de bază mediu).