Un nou studiu publicat în jurnalul medical Hypertension arată că reducerea cantităţii de sare la doar jumătate de linguriţă pe zi ar putea salva vieţilor multor persoane care suferă de diabet, potrivit CSID.Reducerea cantităţii de sare consumată zilnic cu 2 grame duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 şi cele cu intoleranţă la glucoză. Această schimbare ar scădea şansele de a suferi un accident cerebral vascular, infarct miocardic sau afecţiuni ale rinichilor pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 în stadiu incipient.Cantitatea pe care ar trebui să o reducă este echivalentul unei conserve de supă de roşii, a două felii de pâine albă sau jumătate de pizza cu salam picant.
„Cercetarea demonstrează clar că reducerea cantităţii de sare consumată zilnic este eficientă în reducerea tensiunii arteriale la pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2 sau cei intoleranţi la glucoză”, susţine Graham MacGregor, expert în boli cardiovasculare la Queen Mary, Universitatea din Londra.
Profesorul adaugă că „Este prima dată când s-a demonstrat atât de concludent această legătură şi este important ca acum toţi pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 sau intoleranţă la glucoză să fie sfătuiţi să ia în considerare reducerea consumului de sare. Este vital să convingem industria alimentară să scadă cantităţile uriaşe şi inutile de sare din alimentele pe care le pun pe piaţă”.
Potrivit CSID, OMS recomandă consumul a maximum 5 grame de sare pe zi persoanelor de peste 51 de ani. Celor care suferă de hipertensiune arterială, de diabet zaharat sau de boli de rinichi, recomandarea fiind de 1,5 grame de pe zi. În acest sens este nevoie de moderaţie deoarece media populaţiei consumă astăzi 9-12 grame de sare pe zi, dublu faţă de cantitatea maximă recomandată.
Este indicată menţinerea unui aport de maximum 6 g/zi sare (pentru persoanele tinere şi sănătoase), consumul de sare nerafinată (sare de Himalaya, sare de mare) şi reducerea aportului de alimente foarte sărate: chips-uri, snacks-uri, conserve de carne şi peşte, mezeluri, sosuri ambalate sau unele brânzeturi ca telemeaua, brânza feta, caşcavalul.