FeaturedFluxSanatate

Corina Pop (Ministerul Sănătății): Primele centre de excelență în bolile intestinale ar putea fi acreditate în 2017

Primele centre de excelență în bolile intestinale ar putea fi acreditate anul viitor, iar unul dintre ele ar putea fi Institutul Clinic Fundeni din Capitală, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Corina Pop.

Ea a adăugat că grupul de lucru creat la nivelul Ministerului Sănătății ar putea elabora până la sfârșitul acestui an criteriile de acreditare pentru aceste centre.

„Ne-am propus, împreună cu comisiile de specialitate, împreună cu specialiștii din domenii diferite, nu numai la gastroenterologie să generăm niște criterii conform recomandărilor din Directiva Europeană referitoare la standarde profesionale, dotare tehnică, formare profesională, elaborare de ghiduri, protocoale, cercetare și interfațare informațională națională și internațională, acestea ar putea fi în final susținute pentru legiferare printr-un ordin de ministru sau chiar printr-o hotărâre de Guvern împreună cu normele de aplicare”, a spus Corina Pop, la dezbaterea „Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu boli inflamatorii intestinale”, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Principalele instituții de acest gen ar putea fi în jurul centrelor universitare tradiționale precum București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș.

Aproximativ 10.000 de pacienți sunt diagnosticați cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt cuprinși în Registrele Naționale.

Cele mai multe cazuri de boli inflamatorii intestinale se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori din mediu, îndeosebi din dietă, susțin specialiștii.

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinență, pierdere în greutate, oboseală.

Potrivit Asociației persoanelor cu boli inflamatorii intestinale din România (ASPIIR), aceste afecțiuni au impact asupra vieții personale a pacienților, dar se răsfrâng atât asupra asupra vieții lor profesionale și a capacității de a munci, cât și asupra relațiilor sociale. În final, pacientul devine o povară pentru sistemul de sănătate și întreaga societate.

La nivel european, precizează ASPIIR, statisticile arată că 10% dintre pacienții cu BII sunt șomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 și 6 săptămâni concediu medical pe an. Peste 3 milioane de persoane suferă de bolile inflamatorii intestinale la nivelul întregii Europe.

Pe 19 mai este marcată în întreaga lume Ziua Internațională a luptei împotriva Bolilor Intestinale.

În cadrul campaniei globale din 2016 dedicată acestei zile vor fi iluminate în culoarea violet clădiri reprezentative sau simboluri din întreaga lume: Cascada Niagara, Turnul din Pisa, Statuia Micii Sirene din Copenhaga, Coloseum-ul din Roma.

Asociația persoanelor cu boli inflamatorii intestinale din România s-a aliniat acestei campanii, iar clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată în violet joi de la ora 21,00 la ora 24,00 — pentru a crește gradul de conștientizare a populației asupra acestor afecțiuni.

Related Articles

Back to top button