Hipocalcemia – scăderea calciului total și ionic din sânge sub valorile considerate normale

Calciul este un mineral important pentru buna funcționare a organimsului. Mai exact, calciul intră în componența oaselor și a dinților, are rol în contracția musculară și în transmiterea impulsurilor nervoase, precum și în procesul de coagulare a sângelui.Hipocalcemia reprezintă scăderea calciului total și ionic din sânge sub valorile considerate normale, respectiv 8 – 8,4 mg/dl în cazul calciului total și sub 3,8 mg/dl pentru calciul ionic.„Hipocalcemia reprezintă un motiv important de prezentare a pacientului în cabinetul medicului endocrinolog. Calciul nu are permanent o valoare constantă, prezintă mici fluctuații ca și alte constante biologice. Însă să cadă și să aibă un nivel foarte mic nu se întâmplă în mod curent. Este doar o părere că el este foarte jos și de fapt pacientul respectiv suferă de un sindrom de anxietate, un atac de panică, ceea ce nu are nicio legătură cu scăderea nivelului de calciu din sânge.”, a declarat dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie în cadrul Institutului Național de Endocroinologie C.I Parhon, într-un interviu pentru www.SănătateaTv.ro.

Potrivit medicului specialist, hipocalcemiile reale deși sunt destul de rare, ele se întâlnesc  la pacienții operați de tiroidă. În urma acestor operații, pacienții rămân cu un deficit de calciu pe care medicii încearcă să-l compenseze prin mijloace terapeutice.
Hipocalcemia reală este uneori o urgență medicală majoră. În acest caz pacientul simte amorțeală și furnicături în jurul gurii, la nivelul mâinilor și picioarelor. De asemenea, hipocalcemia se caracterizează prin spasme musculare, spasm laringian cu respirație dificilă, depresie, pierderi de memorie sau halucinații și chiar tulburări de ritm cardiac.
Trebuie reținut faptul că hipocalcemia prelungită duce la apariția rahitismului la copii, iar la adulți determină apariția osteoporozei.
Pentru a determina nivelul calciului din sânge, pacientul este supus unei analize de rutină. De asemenea, deficitul de calciu este evidențiat și prin electrocardiogramă (EKG) pentru a determina anumite tulburări de ritm cardiac.
Persoanele care suferă de hipocalcemie primesc tratamente pe bază de vitamina D și calciu. Totodată, medicii recomandă adoptarea unei alimentații echilibrate, bazată pe consumul de lapte, brânzeturi, dar și expunerea moderată la soare.
”Sfatul pe care îl dau pacientelor mele este acesta. Atunci când consideră că nu au calciu să evite să respire precipitat pentru că respirând foarte frecvent și cu frică, superficial, își pot induce o modificare a electrolitilor din sânge prin implicarea unor fenomene metabolice de alcaloză. Într-adevăr  în această situație calciul se modifică.”, a subliniat dr. Corina Neamțu.