„Istoria recentă a României”, o nouă disciplină opţională pentru liceeni

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor putea studia, începând cu anul şcolar 2016-2017, o nouă disciplină opţională, „Istoria recentă a României”, programa cursului făcând parte din oferta de cursuri opţionale propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Disciplina va prezenta o imagine complexă a societăţii româneşti din a doua jumătate a secolului XX şi din primele decenii ale secolului XXI, punând accentul mai mult pe studierea evenimentelor şi aprofundarea şi interpretarea trecutului în locul memorării unor serii cronologice, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Potrivit sursei citate, conţinutul programei va fi grupat în patru capitole. Fiecare capitol va trata etapele în care a evoluat România de la 23 august 1944 până în 1989. Ultima perioadă parcursă va fi din anul 1990 până în 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană, considerat un reper important în evoluţia istoriei contemporane.

Programa disciplinei „Istoria recentă a României” va propune un demers didactic realizat din perspectivele educaţiei pentru drepturile omului, educaţiei pentru diversitate, educaţiei pentru dimensiunea de gen, a perspectivelor multiple asupra istoriei şi a problemelor sensibile şi controversate. Pachetul educaţional va cuprinde manualul pentru Istoria recentă a României, ghidul Profesorului şi un ghid multimedia, se arată în comunicat emis de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.