Pentagonul respinge propunerea Rusiei de a desfășura lovituri comune în Siria

Pentagonul a respins propunerea de lovituri comune în Siria înaintată vineri de Moscova, subliniind că SUA nu colaborează militar cu Rusia în Siria, transmite AFP.

„Nu colaborăm și nu ne coordonăm cu Rusia” în privința operațiunilor militare din Siria, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis.

Obiectivul operațiunilor militare ruse și americane nu este același, a explicat el.

„Operațiunile Rusiei constau în a susține și sprijini regimul Assad, în timp ce noi ne concentrăm doar pe combaterea grupării Statul Islamic”, a spus el.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a precizat vineri că Rusia va propune SUA și coaliției internaționale conduse de Washington să efectueze lovituri aeriene împreună începând cu 25 mai împotriva „grupărilor teroriste” active în Siria.

Este în principal vorba de a ataca Frontul Al-Nostra, ramura siriană a Al-Qaida, și grupările armate ilegale care nu susțin armistițiul instaurat în Siria, a declarat ministrul, în direct la televiziunea publică.

Rusia și SUA s-au angajat la începutul lunii mai „să își intensifice eforturile” pentru a se ajunge la o rezolvare politică la conflictul sirian și să extindă armistițiul asupra întregului teritoriu sirian.

Moscova și Washingtonul, care co-prezidează Grupul de Sprijin Internațional pentru Siria (GISS, 17 țări), gestionează acest dosar și controlul asupra armistițiului, instaurat sub impulsul lor la 27 februarie și care este în general respectat.

Grupările jihadiste, cum ar fi Statul Islamic (SI), sunt totuși excluse de la acest armistițiu declarat în Siria pentru a favoriza negocierile între regimul de la Damasc și rebeli pentru a pune capăt unui conflict complex care durează de peste cinci ani și care a făcut peste 270.000 de morți.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că Moscova nu a făcut nicio propunere oficială Washingtonului privind aceste lovituri comune.

„Nu am văzut decât aceleași articole de presă ca dvs, nimic oficial nu ne-a fost prezentat”, a declarat el.