POEZIA LA IAȘI

 

”În săptămâna 22 – 30 mai 2016 va avea loc la Iași cea de a treia ediție a Festivalului Internațional „Poezia la Iași”. De această dată, poezia va reuni în capitala culturală a României 111 poeți din 13 țări, oferind ieșenilor șansa unor întâlniri lirice de excepţie.

Astfel, „evadări” din programul Festivalului vor fi puse în valoare de recitalurile extraordinare de poezie, ce vor aduce în fața publicului vârfuri ale poeziei mondiale de pe trei continente: Asia (China), America de Sud (Mexic, Brazilia), Europa (Franța, Germania, Serbia, Slovacia, Cehia, Ucraina, Republica Moldova, Federația Rusă, România), Israel.

Alături de cei 74 de poeți din România (din care 33 sunt ieșeni) vor mai participa 37 de poeți din aceste 13 țări ale lumii: Mexic: (Gustavo Osorio), Brazilia: (Marilia Garcia), Franța: (Jacques Fournier, Sanda Voica,  Florentin Palaghia, Fadwa Suleiman, Dinu Flămând), Germania: (Christian Schenk, , Andrei Zanca), Israel: (Madelain Davidson, Maria Găitan Mozes), Slovacia: (Milan Richter), Serbia: (Adam Puslojić), Cehia: (Bernie Higgins),

Ucraina: (Vasile Tărâțeanu), Republica Moldova: (Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spătaru, Valeriu Matei, Nicolae Dabija, Radmila Popovici Paraschiv, Grigore Chiper, Dumitru Crudu, Vitalie Răileanu, , Vlad Zbârciog, Victoria Fonari, Maria Pilchin, Maria Sleahtițchi, Nicolae Popa, Irina Nechit), Federația Rusă: (Serghei Biryukov), China: (Xu Weifeng, Wang Mingyun, Shu Dandan, Lei Yuhua)”.

Dacă vorbim și despre poeții români: Emil Brumaru, Ileana Mălăncioiu, Dinu Flămând, Nicolae Prelipceanu, Nora Iuga, Ioana Diaconescu, George Vulturescu, Aurel Pantea, Varujan Vosganian, Horia Zilieru și Aurel Rău, vom creiona galaxia reală a poeziei universale, poezie care, timp de șapte zile, va cuprinde Iașul într-una dintre cele mai firești expresii de normalitate urbană.

Avem nevoie să fim atenționați, din când în când, de câteva ori pe an, că Iașul este, prin structura sa, capitală a culturii. Orașul acesta are o puternică moștenire culturală, care îi recomandă viitorul. Este același reflex pe care îl avem atunci când vorbim despre Elveția, asociind-o instantaneu cu băncile și cu ceasurile sau când vorbi despre Brazilia, ne gândim la carnavalul de la Rio sau la celebra plajă Copacabana.

Din ce în ce mai des, vorbind despre Iași, ne gândim la un oraș al poeziei, în special și al culturii în general. Nu avem ce să demonstrăm, nu avem ce să motivăm. Este ca și cum am încerca să subliniem că ”apa este udă”. Iașul, în profunzimea sa, în fibra sa, este un spațiul cultural. Peste tot, indiferent unde încerci să sapi, dai fără nici o greutate de vestigii ale civilizației Cucuteni, de exemplu, de 5000 de ani î.H., dar, în același timp, ești și martorul creativității ieșenilor de azi, urmașii de drept ai celor care au construit, în cele din urmă, România modernă.

Trebuie să recunoaștem și să ne asumăm această valoare, la Iași nu se consumă doar ceea ce se produce, atâta timp cât, una dintre cele mai active misiuni, pe care și-o asumă oamenii de cultură de pe malurile Bahluiului, se referă la concentrarea în același loc, în spații predestinate acestui gen de întâlniri (Parcul Copou, Palatul Culturii, Palas – de exemplu)  a valorilor recunoscute pe această planetă.

Ideea Festivalului Internațional Poezia la Iași pe acest deziderat se bazează. Poeții, invitați la cea de-a treia ediție a festivalului, 2016, vin să ofere ieșenilor măsura valorii universale, nu doar în sălile de spectacole, nu doar în spații special amenajate. Cei 111 poeți vor merge în liceele Iașului, în facultăți, în cartierele orașului dar și în bisericile ieșene, încercând astfel să vină în întâmpinarea unor cerințe atât de vizibile și atât de provocatoare.

Paradoxal, de această dată, politicieni, timp de o săptămână, vor avea o puternică concurență. Nu vor mai trebui să se lupte între ei, în această a doua parte a campaniei electorale pentru alegerile locale, ei vor trebui să se lupte, de la egal al egal, cu poezia. Cu siguranță că, cel mai bun câștig ar fi ca și politicienii să ni se alăture nouă, pe această cale a sensibilității, a frumosului, a poeziei care, nu numai că schimbă lumi, dar naște noi galaxii.

ADI CRISTI

 

 

One comment

  1. Buna ziua,
    Chiar nu știam ca 24 ore mai exista ! A fost o placere sa citesc din nou, după atât de mult timp, un articol marca Adi Cristi.
    Cu respect,
    Sorin Melinte