La Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova a avut loc lansarea cărții ”Regizor. Actor. Spectacol. Anii 1930-2010” de Elfrida Coroliov, doctor în studiul artelor, Om Emerit, informează MOLDPRES.
Volumul cuprinde circa 300 de pagini și analizează creația scenică a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Teatrului ”Eugene Ionesco” și Teatrului de Revistă ”Ginta Latină”.
Solicitată de MOLDPRES, Elfrida Coroliov a menționat că monografia este dedicată regizorilor care au determinat, la diferite etape, dezvoltarea teatrelor din Chișinău – Daniil Bondarenko, Victor Gherlac, Nadejda Aronețkaia, Veniamin Apostol, Sandri Ion Șcurea, Andrei Băleanu, Alexandru Vasilache, Alexandru Grecu, Petru Vutcărău, Mihai Fusu, Veaceslav Madan, Petru Hadîrcă, Alexandru Cozub, Vitalie Drucec, Silviu Fusu, Tudor Țărnă ș.a.
La rîndul său, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, Artist al Poporului, a precizat că aceasta este a unsprezecea carte cu care se îmbogățește colecția UNITEM și prezintă o cercetare de amploare a proceselor cultural-artistice care se înregistrează în teatrul moldovenesc începînd cu anii 30 ai secolului trecut și terminînd cu sfîrșitul primului deceniu al sec. XXI.
”Elfrida Coroliov analizează fenomenul teatral prin prisma căutărilor și realizărilor artistice ale celor mai de seamă directori de scenă, care au creat spectacole și chipuri artistice rămase pentru totdeauna în analele istoriei naționale și în memoria publicului moldav”, a constatat Alexandru Grecu.
Pe marginea volumului s-au mai pronunțat Andrei Burac, Vladimir Cobasnean, Larisa Ungureanu, Silviu Fusu, Vitalie Drucec, Olga Bejenaru ș.a.
Lucrarea este tradusă din limba rusă în română de Pavel Pelin și a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii și Uniunii Teatrale din Moldova.
În cadrul evenimentului actrița Anișoara Bunescu a susținut un recital literar-muzical. Cu aceasta, Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova și-a încheiat stagiunea 2015-2016.