Dragnea: Miliardele de euro pe care România le pierde din fonduri europene vor fi constituite prejudiciu, cineva va răspunde

Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a respins, miercuri, la Luduș, acuzațiile PNL, potrivit cărora PSD ar fi direct responsabil de ‘dezastrul absorbției banilor europeni în ciclul financiar 2014-2020’, arătând că Guvernul social-democrat a finalizat negocierile cu Comisia Europeană în termenele stabilite de Bruxelles și că cineva va răspunde pentru miliardele de euro pe care România le pierde.

Dragnea a răspuns astfel poziției formulate, miercuri, de prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul, care a arătat că PSD este direct responsabil de dezastrul absorbției banilor europeni în ciclul financiar 2014 — 2020, iar guvernul Cioloș este chemat să recupereze.

‘Înțeleg că cineva de la PNL, persoană importantă, a spus că noi suntem responsabili de nivelul scăzut de absorbție a fondurilor europene. (…) Aceste minciuni nu o să poată să-i exonereze de răspundere, va fi o răspundere extrem de serioasă, indiferent dacă îi protejează sau nu cineva acum. La un moment dat miliardele de euro pe care România le pierde vor fi constituite prejudiciu și cineva va răspunde. Acest tupeu și această minciună are picioare din ce în ce mai scurte’, a arătat Dragnea.

Acesta a spus că pe exercițiul bugetar european 2014-2020, ‘minciuna e și mai gogonată’, întrucât Guvernul PSD a finalizat toate negocierile cu Comisia Europeană exact în termenele stabilite de Bruxelles și că el, Ministerul Dezvoltării, a lăsat toate procedurile gata în luna octombrie sau noiembrie.

‘Trebuia să se deschidă sesiunea de depunere de proiecte și suntem în mai. La Ministerul Agriculturii, Programul Național de Dezvoltare Rurală avea toate negocierile încheiate, trebuiau să se depună proiectele de anul trecut. Domnul ministru al Agriculturii nu numai că nu dă subvențiile, a anunțat că blochează deocamdată acel program pentru debirocratizare. Nu a făcut nimic. Lucrurile sunt la fel în schimb lume nu are acces la fondurile europene’, a subliniat Liviu Dragnea.

În privința precedentului exercițiu bugetar european, Liviu Dragnea a arătat că în 2010, când a venit la Ministerul Dezvoltării, a găsit Programul Operațional Regional suspendat, că a reușit să îl deblocheze și să crească rata de absorbție.

‘În 3 luni, după demersuri și discuții la Bruxelles a fost deblocat. La acea dată, în 6 ani de derulare a POR, pe administrația PDL, nivelul de absorbție era de 110 milioane de euro pe an. Am modificat legislația, am modificat procedurile, am scos toate piedicile puse acolo cu mâna în mod intenționat și absorbția a crescut la 1.120.000.000 de euro pe an. Nivelul de absorbție a crescut datorită măsurilor pe care le-am luat în Guvern, atât legislative, cât și procedurale. Dar cineva de la PDL să aibă tupeul acum să spun că noi am avut o problemă cu absorbția fondurilor europene arată că grădina este totuși foarte mare’, a susținut liderul PSD.