Agricultorii afectați de înghețurile din această primăvară vor beneficia de compensații și subvenții din partea statului. Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, la o conferință de presă, la care au participat și reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, informează MOLDPRES.
Potrivit ministrului, ajutoarele vor fi oferite abia după ce specialiștii vor analiza și verifica toate informațiile privind gradul de afectare a culturilor, dar și prejudiciul provocat fermierilor.
„Pe data de 20 mai curent ministerul a primit ultimele informații la acest subiect, de la direcțiile din teritoriu, iar în prezent se verifică minuțios toate datele indicate de agricultori privind distrugerea completă sau afectarea unor anumite culturi, în urma înghețurilor. Datele preliminare arată că circa 4.700 de hectare de culturi pomicole au fost afectate grav, iar alte peste 5 mii ha au fost parțial compromise. Cel mai mult a fost afectată zona de nord a țări – raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Drochia, Glodeni ș.a.”, a precizat Grama.
Șeful de direcție la Ministerul Agriculturii, Mihail Suvac, a menționat că astfel de temperaturi joase în perioada de germinație a culturilor agricole nu au fost înregistrate pînă în prezent.
”Gradul de afectare a culturilor pomicole este imposibil de determinat în momentul cînd a avut loc calamitatea naturală. De aceea prognozele privind compromiterea acestor culturi vor fi stabilite în luna iunie, după ce vor cădea fructele afectate de îngheț. Astfel se va putea stabili cu certitudine seriozitatea problemei create”, a spus Suvac.
La rîndul său, președintele Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, a afirmat că „producătorii agricoli salută inițiativa de a compensa pagubele provocate de îngheț și propun ca raioanele cele mai afectate de calamitatea respectivă să primească prioritar subvențiile prevăzute de politicile statului, să fie simplificate procedurile de primire a certificatelor de forţă majoră, să fie îmbunătăţită politica asigurărilor din agricultură etc.”.
În replică, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a declarat că „sută la sută aceste cerințe nu pot fi îndeplinite, însă cu siguranță agricultorii, care au pierdut roada și au avut de pătimit din cauza înghețului vor beneficia de susținere și despăgubiri din partea statului”.
Conform datelor Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, pînă în prezent, au fost depuse 250 de cereri pentru despăgubirea pierderilor provocate de înghețul din primăvara curentă. Suma totală a acestora se ridică la circa 40 milioane de lei.