Herta Muller, prezentă la Târgul de Carte de la Goteborg, la invitația ICR Stockholm

Scriitoarea Herta Muller va vizita în această toamnă Târgul de Carte de la Goteborg, la invitația Institutului Cultural Român de la Stockholm.

„Sunt încântată să particip pentru a treia oară la Târgul de Carte de la Goteborg, un târg la care m-am simțit întotdeauna foarte bine”, afirmă scriitoarea într-un comunicat al ICR Stockholm, transmis vineri AGERPRES.

În noua sa carte, „Mein Vaterland war ein Apfelkern”, care urmează să fie publicată în traducere suedeză în toamna acestui an, scriitoarea meditează asupra faptului că problemele individuale, estetice și politice se întrepătrund, linia de demarcație între acestea fiind adesea greu de identificat.

„În cartea mea vreau să arăt că fiecare decizie pe care o ia o persoană reprezintă o acceptare sau un refuz. Cartea tratează tema responsabilității individului față de propria viață, dar și a vieții celor din jur”, afirmă Herta Muller, citată în comunicat.

Potrivit directorului adjunct al ICR Stockholm, Dan Shafran, încă de la înființarea Institutului, în urmă cu 10 ani, instituția a avut o „strânsă colaborare” cu Herta Muller.

Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Goteborg, care se va desfășura anul acesta între 22 și 25 septembrie, este cel mai mare eveniment de acest tip desfășurat în Suedia și unul dintre cele mai importante de pe continentul european, tema centrală a acestei ediții fiind libertatea de expresie.

„Este un subiect relevant atât pentru laureata Premiului Nobel pentru Literatură din 2009, cât și pentru societatea zilelor noastre, în care lupta pentru promovarea cuvântului liber este încă de actualitate într-un context al confruntării agresive a fluxurilor de informații în mediile sociale”, mai precizează comunicatul.