Infecțiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanșează semnalul de alarmă la G7
Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecție cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanță a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani din Pennsylvania de către Centrul Medical Militar Național Walter Reed. Este vorba de prezența unei forme rare de infecție cu E. coli, rezistentă la antibiotice, chiar și la Colistin, pe care medicii îl folosesc uneori ca ultimă instanță, atunci când alte antibiotice nu dau rezultate, relatează CNN.
Nu au fost disponibile alte detalii, inclusiv în legătură cu modul în care femeia a fost infectată. Se știe doar că ea nu a călătorit în afara Statelor Unite, în ultimele cinci luni.
Departamentul de Sănătate din Pennsylvania și Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite (CDC) s-au mobilizat imediat pentru a investiga cazul și a găsi persoanele cu care a intrat în contact pacienta pentru a vedea dacă bacteria s-a răspândit. Se încearcă, de asemenea, identificarea altor cazuri potențiale în unitatea spitalicească pe care pacienta a vizitat-o.
Această bacterie a fost identificată și la pacienți din afara Statelor Unite — în Europa, Canada și China, iar cazurile de infecții cu bacterii super-rezistente sunt în creștere. Un raport sugerează că acest tip de infecție poate duce la moartea a jumătate dintre pacienții infectați.
Rezistența la antibiotice a devenit o problemă tot mai mare și Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel mondial în prezent.
Directorul Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor, dr Tom Frieden, a avertizat că, deși acesta este primul caz în Statele Unite, este de așteptat să apară mai multe cazuri de infecții cu astfel de super-bacterii în viitorul apropiat. Frieden, care îi avertizează de multe ori pe medici împotriva excesului de antibiotice, a cerut oamenilor de știință să dezvolte rapid noi medicamente.
În fiecare an, în Statele Unite, cel puțin 2 milioane de persoane sunt infectate cu alte tipuri de bacterii împotriva cărora cele mai multe tipuri de antibiotice nu au efect, și cel puțin 23.000 de oameni mor anual ca urmare a acestor infecții, potrivit CDC.
„Cabinetul medical este gol pentru unii pacienți”, a spus Frieden. „Acesta este sfârșitul drumului, dacă nu acționăm de urgență”.
În contextul publicării acestui caz în Statele Unite, Marea Britanie a cerut vineri la Tokyo, unde se desfășoară summitul G7 (cele mai mai industrializate state), ca țările membre să facă mai mult pentru a lupta împotriva acestor super-bacterii ucigașe. Premierul britanic, David Cameron, a afirmat că țările cele mai dezvoltate trebuie a abordeze rezistența la antibiotice prin reducerea utilizării acestora și prin recompensarea companiilor de profil pentru dezvoltarea de noi medicamente, relatează Reuters.
„În prea multe cazuri, antibioticele au încetat să funcționeze. Asta înseamnă că oamenii mor de infecții simple sau boli precum tuberculoza, tetanos, sepsii și alte infecții care nu ar trebui să însemne o condamnare la moarte”, a declarat el la o conferință de presă la summitul ce se desfășoară în Japonia.
„Dacă nu facem nimic în legătură cu aceasta, va fi o lovitură cumulativă pentru economia mondială de 100 de trilioane de dolari și este potențial sfârșitul medicinii moderne așa cum o cunoaștem noi”, a adăugat șeful guvernului britanic.
„Aceasta nu este o amenințare aflată la distanță, ci se întâmplă chiar acum”, a declarat Cameron pentru The Times. „Dacă nu vom acționa, vom asista la un scenariu aproape de neconceput în care antibioticele nu mai funcționează și suntem aruncați înapoi în veacurile întunecate ale medicinei, când infecții și leziuni ce pot fi tratate vor ucide din nou. Pur și simplu nu se poate permite să se întâmple acest lucru și vreau să văd un răspuns global mai coerent și mai puternic”.
Potrivit The Guardian, el a promis că Marea Britanie va conduce un efort global pentru dezvoltarea de noi medicamente.