Moldovenii vorbesc tot mai puțin la telefonul mobil

Numărul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut ușor, cu 0,5 la sută, în timp ce totalul vînzărilor în acest sector s-au diminuat cu 4,3 la sută, în primul trimestru față de perioada similară a anului 2015, potrivit datelor ANRCETI, informează Moldpres.
Cifra de vînzări pe piața de telefonie mobilă s-a cifrat în ianuarie-martie la peste 804 milioane de lei. Reducerea numărului total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată de diminuarea bazei de clienți a companiei Orange Moldova.

ANRCETI mai precizează că dinamica negativă a veniturilor în sectorul telefoniei mobile a fost, de asemenea, determinată de scăderea volumului de vînzări realizate de Moldcell și Orange Moldova. Vînzările înregistrate de Moldcell au scăzut cu 5,4 la sută, iar cele ale Orange Moldova s-au diminuat cu 4,8 la sută.

Diminuarea traficului de voce în rețelele mobile și a vînzărilor serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată, în principal, de utilizarea tot mai frecventă a serviciului voce de către utilizatori prin rețeaua de Internet mobil (Skype, Viber etc).

Specialiștii ANRCETI consideră că această tendință, care este caracteristică și pentru piața mondială de telefonie mobilă, va fi mai pronunțată în anii următori, cînd majoritatea utilizatorilor vor deține smartphone.