Avion EgyptAir prăbușit: Cutiile negre nu vor putea fi recuperate mai devreme de 12 zile
Cutiile negre ale zborului Paris-Cairo al companiei EgyptAir care s-a prăbușit în Marea Mediterană cu 66 de persoane la bord nu vor putea fi recuperate mai devreme de 12 zile, timpul necesar pentru ca o navă specializată să ajungă la fața locului, au declarat duminică surse apropiate anchetei pentru AFP.
Avionul Airbus A320 a dispărut brusc de pe radare în noaptea de 19 mai și s-a prăbușit în mare între Creta și coasta nordică a Egiptului dintr-un motiv încă necunoscut.
Numai analizarea cutiilor negre va putea permite stabilirea exactă a cauzelor accidentului. Timpul de acțiune este însă limitat, pentru că balizele acestor dispozitive de înregistrare a datelor de zbor nu pot emite decât „patru până la cinci săptămâni” înainte de epuizarea bateriilor.
Ipoteza atentatului, inițial avansată de Egipt, a cedat teren în fața celei a unei defecțiuni tehnice, după ce s-a descoperit că avionul a emis alerte automate cu două minute înainte de prăbușire, care semnalau existența fumului în cockpit și o deficiență a computerului care gestiona comenzile.
Egipt și Franța au semnat acorduri cu două companii franceze specializate în căutarea epavelor la adâncime, Alseamar și Deep Ocean Search (DOS).
„Aceste două societăți au un rol complementar, în primul rând de a localiza semnalul cutiilor negre, iar în al doilea de a-l recupera cu ajutorul unui robot, a explicat AFP la Cairo o sursă apropiată anchetei.
„Însă nava specializată a DOS a părăsit sâmbătă Marea Irlandei și nu va ajunge în zona presupusă a prăbușirii decât în circa 12 zile, după ce se va opri în portul egiptean Alexandria unde se vor ambarca anchetatorii egipteni și francezi”, a adăugat sursa citată.
Aceste informații au fost confirmate de alte surse apropiate anchetei, care vorbesc de o adâncime de circa 3.000 de metri în zona căutărilor, la circa 290 km nord de coasta egipteană.
Trei dispozitive DETECTOR-6000 ale Alseamar, capabile să detecteze semnale cutiilor negre până la 4.000-5.000 de metri, au fost îmbarcate pe o ambarcațiune a marinei franceze, Laplace, care a plecat joi din Corsica. Ambarcațiunea urmează să ajungă în zona presupusă a accidentului „duminică sau cel mai târziu luni”, potrivit uneia dintre aceste surse.
„În așteptarea navei DOS, echipată pentru a detecta semnalele în ape foarte adânci dar în special pe operarea roboților capabili să coboare până la 6.000 de metri pentru a recupera cutiile negre, nu se va pierde timpul, iar Leplace va încerca să localizeze dispozitivele”, dă asigurări una dintre surse.