FeaturedFluxPolitic

Diaconescu: Ameninţările preşedintelui Putin sunt „lipsite de sens”, nu suntem un stat vulnerabil

Ameninţările preşedintelui Putin la adresa securităţii României sunt „lipsite de sens”, pentru că România „nu este un stat vulnerabil”, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Totuşi, „declaraţiile preşedintelui rus reprezintă un argument suplimentar privind înţelegerea nivelului de ameninţare pe flancul sudic al NATO, care trebuie avut în vedere atunci când se vor lua deciziile privind garantarea securităţii europene”, crede Diaconescu.

În consecinţă, a spus el, „este necesar ca la Summit-ul de la Varşovia să se elaboreze un proiect strategic, pe termen lung, privind relaţia cu Federaţia Rusă, care să fie aplicat, consecvent, de către toţi partenerii NATO”.

„De asemenea, măsurile politico-diplomatice şi militare trebuie să aibă drept rezultat consolidarea parteneriatelor aprofundate cu statele din vecinătatea estică şi sudică, precum şi întărirea capacităţii acestora de a răspunde unor astfel de provocări de securitate”, a adăugat fostul ministru de Externe.

El crede că „nu mai este timpul pentru jumătăţi de măsură” şi că partenerii europeni au datoria „de a susţine securitatea României, prin toate mijloacele, pe măsură contribuţiei pe care o furnizează atât România, cât şi Polonia”.

„Sistemele anti-rachetă apără întregul spaţiu european deci este de datoria, în special a partenerilor europeni de a susţine securitatea României, prin toate mijloacele, pe măsură contribuţiei pe care o furnizează atât România, cât şi Polonia. Nu mai este timpul pentru jumătăţi de măsură. Sper ca atitudinea pasivă a prim-ministrului grec, fără reacţie în faţa unor astfel de declaraţii, va reprezenta numai o excepţie regretabilă”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe.

Diaconescu a reamintit că, în conformitate cu prevederile articolelor 1, 2 şi 3 din Tratatul politic de bază privind relaţiile între România şi Federaţia Rusă (2003) ambele părţi s-au obligat să respecte „dreptul inalienabil al popoarelor de a-şi hotărî, în mod liber şi fără amestec din afară, statutul politic, de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi”.

„Consider că este de datoria autorităţilor de la Bucureşti de a angaja, de urgenţă, consultări bilaterale, privind clarificarea actualităţii acestor angajamente, ratificate în parlamentele celor două state şi promulgate de cei doi şefi de stat”, a mai spus fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei, relatează Reuters.

Aflat în vizită în Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deşi Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.

„Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, atunci azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura securitatea”, a declarat Putin vineri seară la o conferinţă de presă în Atena, alături de premierul grec Alexis Tsipras. „Va fi aceeaşi situaţie şi în cazul Poloniei”, a avertizat liderul rus.

MAE a reacţionat la afirmaţiile lui Vladimir Putin, precizând că „distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă”.

Related Articles

Back to top button