Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că şeful statului, Klaus Iohannis, ar fi trebuit să iniţieze consultări cu partidele parlamentare şi să informeze Legislativul în privinţa mandatului României la summitul NATO de la Varşovia.
”CSAT a decis conţinutul mandatului pe care-l va susţine preşedintele Iohannis în numele României şi, în plus, i-a acordat libertatea să ajusteze acest mandat şi în funcţie de poziţiile aliaţilor. Ca preşedinte al Senatului, vreau să semnalez o problemă de principiu. În baza art. 80 (1) din Constituţie, preşedintele României va reprezenta statul român la summit-ul de la Varşovia cu un mandat decis de CSAT, mandat care nu a fost prezentat Parlamentului nici măcar în scopul informării, şi va garanta angajamente ferme în numele statului român. Din Constituţia României, art. 2, şi în temeiul unor legi şi proceduri, rezultă că Parlamentul are dreptul de a controla, sancţiona şi îndrepta orice acţiune desfăşurată în numele statului român. Ca urmare, am putea constata ulterior că angajamentele, pe care le va garanta la Varşovia preşedintele României şi despre care Parlamentul nu a fost informat ‘ante-factum’, sunt în dezacord cu poziţia Parlamentului”, a transmis liderul Senatului luni prin intermediul unui comunicat de presă.
El invocă articolul 80 (2) din Constituţie potrivit căruia ”preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”, afirmând că, prin această prevedere, ”legiuitorul a avut în vedere contribuţia obligatorie a preşedintelui pentru o colaborare cu caracter permanent între autorităţile publice, de bună-credinţă şi în folosul intereselor naţionale”.
”Cu această argumentaţie de principiu şi pentru ca România să nu se expună riscului ca preşedintele să angajeze ţara pe o direcţie militară şi de politică externă cu care Parlamentul ar putea să nu fie de acord ulterior, cred că era în spiritul Constituţiei şi în spiritul unei colaborări reale la nivelul unor autorităţi ca Preşedintele să fi iniţiat consultări cu partidele parlamentare şi să informeze Parlamentul în privinţa mandatului pe care-l va susţine la Varşovia înainte de summit”, subliniază Tăriceanu.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că CSAT a aprobat mandatul României la summitul NATO, însă acesta ar putea fi actualizat şi adaptat în funcţie de negocierile din cadrul Alianţei şi de contextul de securitate.
„Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale României la Summitul NATO de la Varşovia, care va avea loc pe 8 şi 9 iulie 2016, cu menţiunea ca acestea să fie actualizate şi adaptate, în funcţie de negocierile din Alianţă şi, evident, de evoluţiile situaţiei internaţionale”, a spus Iohannis, fără a da detalii legate de mandat.
Cu ocazia vizitei secretarului general al NATO la Bucureşti, Jens Stoltenberg, în contextul inaugurării stului antirachetă de la Deveselul, atât preşedintele, cât şi premierul Dacian Cioloş au susţinut că, în cadrul summitului NATO de la Varşovia, România intenţionează să obţină trupe permanente la Marea Neagră şi întărirea flancului estic şi sudic al Alianţei Nord-Atlantice.