Europarlamentarii PSD fac apel către Guvern să rezolve situația din educație

Europarlamentarii PSD solicită Guvernului condus de Dacian Cioloș să respecte partenerii sociali în discuțiile privind salarizarea în sectorul bugetar. De asemenea, ei cer Executivului să nu ignore problemele ridicate de cadrele didactice, probleme care, potrivit acestora, justifică valul de nemulțumire din prezent.

„Am făcut un apel către Guvernul României pentru a rezolva situația din educație, având în vedere că în orice stat european educația, sănătatea și siguranța cetățeanului sunt piloni de bază ai dezvoltării durabile și noi trebuie să punem accent pe educație. Iar aceasta înseamnă nu numai perspectiva dată de școli moderne, dar și o salarizare corespunzătoare a personalului didactic, ca parte integrantă a sistemului de educație din România”, a declarat pentru AGERPRES liderul europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, sunt extrem de importante discuțiile dintre Guvern și partenerii sociali pentru a se ajunge la un punct comun.

„Este greu de înțeles de ce Guvernul a renunțat în totalitate la proiectul aproape finalizat privind salarizarea în sectorul bugetar și s-a venit cu o ordonanță de urgență care, după cum vedem, creează nemulțumiri justificate din partea cadrelor didactice. Sper ca actualul guvern să dea atenția cuvenită sistemului de educație, iar pentru a demonstra acest lucru să discute cu partenerii sociali și să reglementeze problema salariilor profesorilor”, a subliniat liderul europarlamentarilor PSD.

Europarlamentarii social-democrați apreciază, într-un comunicat transmis marți AGERPRES, că există un val de nemulțumire legitimă mai ales în rândul cadrelor didactice, ceea ce confirmă că actualul Executiv are mari probleme în a stabili și susține un dialog consistent cu partenerii sociali.

„Guvernul condus de PSD a tratat cadrele didactice cu atenție și respect, fapt reflectat în măririle salariale care au fost expresia unei viziuni cu accent pe sprijinirea Educației. (…) Dacă actualul Executiv a ales calea unei noi legislații, iar pentru moment a unei ordonanțe de urgență, este imperativ ca aceasta să răspundă exigențelor și nevoilor din sistemul public. Cerem Guvernului să nu ignore partenerii sociali. Nemulțumirile oamenilor sunt firești, iar acestea trebuie abordate prioritar și inteligent. Europarlamentarii social-democrați solicită, așadar, Guvernului condus de Dacian Cioloș să rezolve de urgență problemele pe care le-a creat prin ignorarea partenerilor sociali în discuțiile privind salarizarea”, se arată în comunicat.