Breaking News

Cioroianu: Ne dorim o Rusie lipsită de frustrări, care să nu mai vadă neapărat în NATO o amenințare

Istoria relațiilor româno-ruse nu începe cu Deveselu, NATO fiind considerată o amenințare, de către Rusia, cu mult înainte de acest moment, a declarat, miercuri, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu.

Diplomatul, care a participat la o conferință organizată de Universitatea Babeș-Bolyai, a cărei temă a fost guvernanța și securitatea, a subliniat în discursul său că România își dorește o Rusie stăpână pe sine și lipsită de frustrări.

„Este un accident pur personal faptul că mă aflu pe o listă neagră a guvernului rus. Eu în continuare apreciez această țară, care este unul dintre marii actori ai politicii contemporane. Cred că orice om cu mintea acasă știe ce înseamnă cultura rusă și nu aș vrea să sune paradoxal dacă vă spun că ceea ce ne trebuie nouă este o Rusie, culmea, stăpână pe ea și lipsită de frustrări. Nu ne avantajează o Rusie frustrată. Din păcate, maniera în care… nu Rusia, Rusia este denumirea unei țări admirabile, ne referim evident la un regim… maniera în care s-a comportat în ultimii ani, nu denotă o stăpânire de sine”, a spus Cioroianu.

Acesta a amintit de trecutul imperial al Rusiei și a spus că, în virtutea acestei istorii, poate că este de înțeles o manifestare de forță din partea acestei țări, dar numai câtă vreme se păstrează în limite raționale.

„Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în estul Ucrainei, în Crimeea, ceea ce se întâmplă pe cerul unor țări din alianța noastră unde mai apar avioane, mai aproape sau mai departe de graniță, nu ne arată o Rusie care să se simtă bine în pielea ei. (…) Ne dorim o Rusie lipsită de frustrări, care să nu mai vadă neapărat în NATO o amenințare, care să nu se lege de acest pretext care este Deveselu. Nu Deveselu începe istoria relațiilor dintre România și Rusia. În doctrina militară a Rusiei, NATO, din care noi facem parte de mai bine de un deceniu, era oricum văzută ca o amenințare”, a spus Cioroianu.

În discursul ținut la deschiderea conferinței, diplomatul român a vorbit și despre importanța menținerii proiectului Uniunii Europene (n. r. — referindu-se la referendumul de părăsire a UE din Marea Britanie, din iunie a.c.), pe care îl consideră o poveste de succes în istoria continentului, dar și despre nevoia prezenței SUA în Europa.

„Avem în egală măsură nevoie de prezența americană în Europa. Este în interesul național al României ca SUA să fie prezente în Europa. Din acest punct de vedere sfătuiesc pe toți cunoscuții, prietenii, studenții mei să urmărim și dincolo de anecdotă ceea ce se întâmplă în campania politică electorală din SUA. Oricât ar fi de paradoxal, acea cursă electorală de la mii de kilometri, ne poate influența prin consecințele sale”, a spus Cioroianu.

Conferința internațională „Guvernanță, Intelligence și Securitate în secolul XXI” care se desfășoară miercuri la Cluj-Napoca este organizată de Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB, împreună cu Departamentul de Studii internaționale și Istorie Contemporană și cu Școala doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate.