Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată, de tip cronic ce se caracterizează prin scuame albicioase, unsuroase sau uscate. Dermatita seboreică, însă, nu are o definiție foarte bine precizată, ea fiind privită sub trei trepte de încadrare.
”La început s-a crezut că este pur și simplu o afecțiune determinată de o ciupercă, Pityrosporum ovale. Și astăzi foarte mulți pacienți cu dermatită seboreică au această ciupercă prezentă și atunci foarte mulți dermatologi recomandă în special un șamponn îndreptat împotriva acestei ciuperci. Ulterior în locul acestei ciuperci s-a considerat că dermatita seboreică este o formă de eczemă și multă vreme s-a numit eczema seboreică, apărând de obicei la nivelul scalpului și la nivelul feței. Iar o a treia încadrare este recentă, foarte modernă însă, contestată de grupuri internaționale de studiu, dar în egală măsură sprijinită de cei care au încadrat-o, și anume că dermatita seboreică nu este altceva decât o formă incipientă și particulară de psoriazis”, a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Olga Simionescu, șef Clinică Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina.
Potrivit prof. univ. dr. Olga Simionescu, dermatita seboreică are o predispoziție genetică, fiind în același timp și rezultatul stilului de viață. Mai exact, stresul, consumul de alimente picante, consumul de băuturi care conțin cofeină, lipsa odihnei sunt factori de risc importanți care declanșează dermatita seboreică.
Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată ce nu poate fi vindecată, însă printr-o monitorizare continuă și un tratament adecvat dermatita poate fi ținută sub control.
”Monitorizarea dermatitei seboreice necesită har terapeutic și foarte multă experiență. Nu este simplu de tratat o dermatită seboreică. Pe cât de frecventă este boala pe atât de complicat este tratamentul”, a precizat prof. univ. dr. Olga Simionescu.