Siria: Un armistițiu de 48 de ore la Daraya, la inițiativa Moscovei

Un armistițiu de 48 de ore, decis la inițiativa Rusiei, în coordonare cu Washingtonul și regimul de la Damasc, a intrat în vigoare miercuri între forțele siriene și ale opoziției din Daraya, a anunțat Ministerul Apărării rus, într-un comunicat citat de AFP.

‘Pentru a asigura livrările de ajutor umanitar populației în condiții de securitate, un armistițiu de 48 de ore a început la 1 iunie 2016 (…) la Daraya, în provincia Damasc’, a declarat directorul Centrului de coordonare rusesc din Siria, Serghei Kuralenko, într-un comunicat.

Armistițiul între forțele siriene și opoziție a fost instituit la inițiativa Rusiei, în coordonare cu autoritățile siriene și partea americană, a precizat acesta.

Rusia făcuse apel săptămâna trecută la o încetare a focului la Daraya și în Ghouta Orientală, unde luptele continuă în pofida fragilului armistițiu instituit la 27 februarie în anumite zone din Siria, cu mediere rusă și americană.

Daraya, care se află la 10 km sud-vest de Damasc, este o localitate sub asediu de mult timp, regimul încercând, fără succes, de la sfârșitul anului 2012 să preia controlul asupra acestui oraș strategic ocupat de rebeli.

Acest anunț intervine în timp ce Washingtonul cere Moscovei să exercite presiune asupra aliatului său de la Damasc pentru a-l determina să înceteze bombardamentele în această zonă ca să dea o șansă negocierilor de pace destinate să găsească o soluție la conflictul soldat cu peste 270.000 în cinci de ani.