Tusk cere UE să renunțe la ‘visele’ privind integrarea europeană totală și să treacă la combaterea euroscepticismului

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la Uniunea Europeană să-și abandoneze ‘visele utopice’ privind o integrare totală pentru a se concentra mai bine pe combaterea euroscepticilor, într-o declarație ce intervine cu trei săptămâni înainte de referendumul privind apartenența Marii Britanii la UE, relatează AFP.

Pentru a se ‘evita scenariul triumfului forțelor politice antiliberale și eurosceptice’, Tusk a estimat că trebuie abandonate ‘visele utopice și este necesar să se treacă la activități practice, cum ar fi de exemplu întărirea frontierelor externe ale UE și completarea Uniunii bancare’.

Polonezul Donald Tusk, care prezidează reuniunile șefilor de stat și de guvern la summiturile de la Bruxelles, a făcut aceste declarații miercuri într-un discursul pronunțat la un forum organizat în capitala belgiană și europeană de către o federație patronală a UE.

‘Forțarea viziunilor lirice și în realitate naive ale entuziasmului european — indiferent de bunăvoința susținătorilor acestora — nu este un răspuns adecvat la problemele noastre’, a subliniat el. ‘În primul rând, pentru că nu este pur și simplu posibil și, în al doilea rând, pentru că, în mod paradoxal, promovarea acestora din urmă conduce doar la consolidarea euroscepticismului și nu doar în Marea Britanie’, a adăugat el.

Într-un interviu apărut marți pe site-ul internet al săptămânalului german Der Spiegel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat o părere similară.

‘Cred că prea multă Europă ucide Europa în cele din urmă. Dar este de asemenea adevărat că prea puțină Europă omoară Europa’, a afirmat el.