Un vaccin universal împotriva cancerului poate deveni realitate după o nouă și importantă descoperire în domeniul geneticii

Un vaccin universal împotriva cancerului poate deveni în curând realitate în urma unei importante descoperiri din domeniul geneticii cu privire la refacerea legăturilor între celulele imunitare pentru a ataca orice tip de boală, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Nature, informează joi cotidianul britanic The Telegraph.

Noua terapie potențială implică injectarea unor microparticule conținând cod genetic în organism. Odată pătrunse în organism aceste microparticule pornesc în căutarea celulelor imunitare și le învață să recunoască și să atace diferite tipuri de cancer. Oamenii de știință au demonstrat anterior că este posibil să modifice celulele imunitare în afara organismului pentru a recunoaște țesuturile maligne, însă pentru prima oară se reușește acționarea asupra celulelor imunitare direct din organism. Iar cum codul lor genetic poate fi reprogramat pentru orice tip de cancer, această terapie poate fi universală — medicii nu vor avea nevoie decât de profilul genetic al unei anumite tumori pentru a realiza un vaccin specializat care nu numai că va lupta împotriva celulelor canceroase, dar va elimina și pericolul reapariției bolii.

Până în prezent, experimentele derulate pe cobai au demonstrat că acest vaccin declanșează un puternic răspuns imunitar, iar testele desfășurate pe trei pacienți cu cancer de piele au demonstrat că tratamentul poate fi tolerat de organismul uman.

‘Aceste vaccinuri sunt ieftine, se produc rapid și practic orice antigene tumorale pot fi codate în ARN”, a precizat coordonatorul cercetărilor legate de acest vaccin, Prof. Ugur Sahin, director al Centrului pentru Oncologie Translațională de la Universitatea germană Johannes Gutenberg. ‘Abordarea pe care o prezentăm poate fi considerată drept o nouă clasă de vaccinuri cu aplicabilitate universală în imunoterapia cancerului”, a adăugat el.

Echipa și-a orientat cercetările spre o clasă particulară de celule imunitare — celulele dendritice — celule santinelă aflate mereu în căutarea corpurilor străine care pătrund în organismul nostru. Imediat ce o celulă dendritică detectează o celulă străină, așa cum este o celulă tumorală, recoltează molecule de la suprafața ei și le transmite celulelor ucigașe T (limfocitele T) pentru ca acestea să recunoască tipul de țesut pe care trebuie să-l atace și așa începe lupta sistemului imunitar împotriva bolii. Însă celulele canceroase arată foarte similar cu cele normale și, de aceea, sistemul imunitar le evită des.

Noua tehnologie de vaccin implică plasarea unui mic fragment de cod genetic într-o nanoparticulă care, odată pătrunsă în organism, va fi atrasă de dendritele din splină, ganglionii limfatici și măduva spinării. Ajunsă la destinație, nanoparticula determină generarea unui antigen ce este apoi folosit pentru identificarea tuturor celulelor canceroase cu aceleași semnalmente din organism — un fel de portret robot în virtutea căruia sunt atacate și eliminate toate celulele tumorale din organism. Autorii cercetării au demonstrat că această metodă determină un puternic răspuns imunitar din partea limfocitelor T.

Noul vaccin a fost însă testat până în prezent pe doar trei pacienți umani, fiind nevoie de o serie de teste clinice mai concludente pentru a confirma că este sigur și eficient.