CAN-CAN, SHOW, CIRC

Nici liderii partidelor politice nu sunt chiar atât de naivi să creadă până la capăt în șansa pe care nici măcar nu o întrevăd în cele mai erotice vise. Indiferent de câtă spumă au făcut la gură sau la guriță, în toate declarațiile comise pe teritoriul campaniei electorale, acum în ceasul din urmă, se văd nevoiți să-și scoată husele de pe cele mai stupide și grețoase scuze, gândind că este musai să cadă în picioare, indiferent de cât de stâlciți vor ieși din această primă confruntare electorală. De fapt, confruntarea decisivă, confruntarea care va conta pentru destinul  lor de oameni politici importanți ai țării va fi aceea din toamnă, atunci când se va alege noul Parlament al țării, fără ca această mișcare de cernere să fie comună cu alegerea grâului de neghină, separarea bunului de rău, a perlei de nisipul adâncurilor, a grăuntelui de aur de pământul din  care a fost spălat și recuperat.

Acum, ”la locale”, se poate spune că se încearcă tot felul de experimente, care mai de care mai hazlii, mai îndrăznețe, dar mai necesare pentru o firească evaluare pe viu a performanțelor partidelor spuse judecății electoratului. Această judecată este cea mai fidelă analiză sociologică, a cărei marjă de eroare este zero. Ceea ce iese din alegeri acela este adevărul absolut, cu care electoratul acreditează partidele politice intrate în competiție. O astfel de atitudine este mai mult decât necesară în vederea construirii unor alianțe politice care să intre în jocul accederii la Putere sau al păstrării acesteia.

Duminică vom avea rezultatul pur al prestației politice al fiecărui actor de pe scenă, intrat în competiție, fără ca acesta să fie viciat de bruiajul alianțelor politice post-turul I. Turul II de scrutin s-a dovedit, de fiecare dată în ultimii 26 de ani, ca fiind momentul în care opțiunea electoratului din primul tur să fie schimbată radical, făcând astfel câştigători pe cei care au fost umiliți de același electorat, în prima confruntare electorală. Turul II însemna, prin excelență, aranjamente politice, modificări de substanță a voinței electoratului pronunțată inițial, prin accederea în zona Puterii, a câștigătorilor, a acelor partide parazit, de buzunar, partide ce completau majoritatea necesară cu cele 5-9 procente, care lipseau adunării împlinirii procentului de 50% plus 1.

De această dată va câștiga nu numai cel mai bun, cât mai ales cel ales de electorat, extras aranjamentelor politice, dovedite în sfertul de veac de exerciții politice de respirație ca fiind nocive, toxice, otrăvitoare.

Nimeni nu oprește pe nimeni să iasă la vot, în primul tur de scrutin. Nimeni nu condiționează pe nimeni cum să voteze în primul tur de scrutin. Dacă tot ne este atât de dor de democrația autentică, atunci nu avem decât să ieșim la vot și să ne exprimăm votul care cotează, atâta timp cât, trebuie să conștientizăm faptul că, votul nostru contează mult mai mult decât votul celui de lângă noi. Trebuie să ne obișnuim cu gândul că nimeni nu votează pentru altcineva, toți votăm pentru noi, și fiecare votează pentru fiecare. Nu este suficient să ne sprijinim pe votul vecinului atâta timp cât am avut de constatat că și vecinul s-a sprijinit pe votul nostru, gândind că dacă unul dintre cei doi votează este suficient pentru câștigător. Ei bine, atunci cel care era la mintea cocoșului să fie câștigător a fost învins, a fost ridiculizat de acei neica nimeni, care au condus România, care au furat România, care au făcut ce și-au dorit muchii lor, din această țară, dar mai ales din acest popor. Nu trebuie ignorat faptul că vipera tot viperă rămâne și după patru sau opt ani. Ea știe doar să muște și să omoare, căci veninul ei acest lucru știe să producă. Nu te ajută să urci muntele, nu îți alină durerea, nu îți sare în ajutor să treci strada, prin această viață din ce în ce mai anapoda, din ce în ce mai lipsită de semne de circulație.

Astăzi cei care vor fi învinși duminica, 5 iunie 2016, încep deja să se dezvinovățească, să găsească fel de fel de conspirații, de atacuri cibernetice sau ale flăcării violet. Unii, precum Alina Gorghiu, cred că invazia extratereştrilor, ținută la mare secret, va schimba masiv votul electoratului, făcându-i pe liberalii portocalizați să voteze masiv cu dușmanul lor politic, PSD.

Dar, nu este important ce cred liderii politici, important este ca tu, cetățeanule, să îți exerciți dreptul de a vota, în cunoștință de cauză, pe cei pe care tu îi consideri necesari în următorii patru ani. Restul e can-can, restul e show, restul de circ.

ADI CRISTI