Sanatate

Recuperarea in neuropatia diabetica

Dureri persistente, arsuri, crampe, sensibilitate crescută, furnicaturi, amorțeală și alte senzații neplăcute la nivelul membrelor inferioare: acestea sunt câteva simptome pe care persoanele care suferă de neuropatie diabetică periferică le întâmpină zi de zi.
O complicație frecventă a diabetului zaharat, neuropatia diabetică periferică crește riscul ulcerațiilor picioarelor și, în situații extrem de grave, duce la amputații. Din cauza afectării nervilor la nivelul picioarelor, cel mai adesea persoanele cu Diabet, care prezintă neuropatie diabetică nu observă leziunile minore care pot să apară și care, lăsate netratate, evolueaza nefavorabil către amputație.
Neuropatia diabetică periferică trebuie abordată, în primul rând, prin tratarea bolii care o produce, adică a diabetului. Diminuarea durerilor specifice acestei complicații se poate face și prin anumite proceduri alternative, precum fizioterapie, stimulare nervoasă electrică transcutanată sau stimulare nervoasă electromagnetică. Aceste intervenții pot să aibă efecte benefice asupra persoanelor cu neuropatie diabetică periferică, în procesul de recuperare, îmbunătățindu-le calitatea vieții.
„Persoanele cu neuropatie diabetică pot beneficia, în prezent, de o gamă variată de metode terapeutice menite să ajute în reducerea considerabilă a durerilor asociate problemelor lor de sănătate, pentru o bună recuperare. Este important de semnalat că, în multe dintre cazuri, cei care suferă de neuropatie diabetică nu sunt conștienți că au afecțiunea. De aceea, în primul rând, persoanele cu diabet trebuie să fie atente asupra simptomelor, să le identifice timpuriu, apoi să caute ajutor profesionist. În faza de recuperare, fizioterapia, de exemplu, alături de alte proceduri complementare, poate îmbunătăți notabil calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică. Aceste proceduri testează mai multe aspecte ale sănătății membrelor inferioare, precum integritatea, culoarea pielii, temperatura, prezența ulcerațiilor, forța, flexibilitatea, reflexele și coordonarea. Starea de sănătate a membrelor inferioare se află în strânsă relație cu toate aceste aspecte, iar complicațiile diabetului pot să afecteze o parte dintre acestea. Pentru a avea o viață activă și independentă, o persoană cu neuropatie diabetică trebuie să trateze boala de bază în mod specific, dar și să acorde o atenție sporită tuturor factorilor care pot afecta sănătatea picioarelor și să încerce să caute cele mai potrivite recomandări din partea profesioniștilor, pentru a primi ajutorul de specialitate necesar în ameliorea durerilor”, a   declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab. 
Stimularea nervoasă electrică transcutanată presupune atenuarea durerilor prin utilizarea curentului electric în stimularea sistemului nervos. Curentul electric este aplicat pe suprafața intactă a pielii, prin scurte impulsuri, astfel încât să poată ajunge transcutanat la nervi.Această procedură blochează transmiterea impulsurilor de durere la creier, de aceea poate calma durerile cronice asociate neuropatiei diabetice periferice.1 În ceea ce privește stimularea nervoasă electromagnetică cu frecvență modulată, potrivit studiilor, această metodă poate să diminueze durerea la nivelul membrelor inferioare, însă efectul benefic al acestei metode este doar temporar.2
Fizioterapia este, de asemenea, o procedură cu un rol recunoscut în îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor cu neuropatie diabetică și a calității vieții acestora, fiind utilă și în controlul glicemiei și al masei adipoase, arată Federația Internațională de Diabet.În cadrul acestei proceduri, fizioterapeutul poate insista pe realizarea exercițiilor de tonifiere musculară și pe alte tehnici de stimulare.
Alte proceduri alternative care pot să fie folosite în abordarea recuperării persoanelor cu neuropatie diabeticăsunt terapia prin masaj, biofeedback-ul sau tai-chi.4 Masajul, spre exemplu, poate reduce durerile, spasmele și crampele apărute la nivelul membrelor inferiore, îmbunătățește mișcarea, flexibilitatea, ajută la eliberarea endorfinelor, scade anxietatea și ajută starea generală a întregului organism.5
Biofeedback-ul este o tehnică prin care o persoană este antrenată să își îmbunătățească general condiția de sănătate prin controlul anumitor procese din organism care, în mod normal, au loc involuntar precum ritmul cardiac, tensiunea arterială, tensiunea musculară și temperatura corpului. În cazul persoanelor cu neuropatie diabetică această procedură poate fi utilă în vederea relaxării progresive a diferitelor grupe de mușchi și pentru înlăturarea spasmelor musculare.6
În ceea ce privește tehnica chineză Tai-Chi, s-a constat că această metodă poate crește abilitatea nervilor și viteza de a transmite semnale către creier și măduva spinării, inducând totodată o stare generală de bine în întregul corp.7
Deși utile pentru terapia de recuperare a persoanelor cu neuropatie diabetică, niciuna dintre aceste metode nu trebuie văzută ca un înlocuitor pentru îngrijirea medicală de bază.  Aceste proceduri fiind tehnici complementare, care pot doar să însoțească abordarea medicală clasică. Tratamentul neuropatiei diabetice trebuie să fie unul medicamentos, care are efect asupra cauzei, unul patogenic. Neuropatia diabetică este o complicație cronică a unei boli cronice. De aceea, tratamentul este unul cronic, la fel ca cel al bolii de bază.

Related Articles

Back to top button