Omenirea astăzi marchează Ziua Mondială a Mediului. Cu acest prilej, la Chişinău au fost organizate mai multe acţiuni cu scopul de a sensibiliza populaţia asupra problemelor ecologice, informează MOLDPRES.
Mai multe proiecte de mediu ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, organizaţii neguvernamentale de profil, structuri ale Ministerului Mediului şi reprezentanţe ale partenerilor externi acreditate în R. Moldova au pregătit un eveniment de proporţii, programat duminică în preajma Teatrului de vară din Parcul Valea Morilor din capitală.
Conform programului, teritoriul a fost împărţit în mai multe zone simbolice denumite “Mănîncă, roagă-te şi iubeşte…planeta Pămînt”, “Lasă un mesaj planetei Pămînt”, “Produse ale naturii”, “Regenerabile”, “Omul în natură”, “Pădurarii”, “Turism şi păsări”. Aici, între orele 14.00-18.00 pentru vizitatori vor fi organizate ateliere de lucru, expoziţii tematice, programe artistice, sesiuni foto, concursuri ş.a.
“Celebrarea Zilei Mondiale a Mediului ne oferă în fiecare an ocazia de a analiza efectele negative pe care le au acţiunile antropice asupra naturii, dar şi măsurile pe care trebuie să le întreprindem pentru a reface ceea ce nepăsarea şi inconştienţa au distrus. E timpul să conştientizăm că trebuie să păstrăm Pămîntul o planetă vie, să reducem poluarea, să producem energie din surse regenerabile, să păstrăm resursele naturale”, a menţionat într-un mesaj cu ocazia sărbătorii, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.
Ziua Mondială a Mediului a fost proclamată pe 5 iunie, în anul 1972, la Conferinţa internaţională pentru mediu de la Stocholm, cînd a fost luată decizia de a constitui Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). În anul 2010, 5 iunie a fost declarată şi Ziua profesională a lucrătorilor în domeniul protecţiei mediului înconjurător.
Ziua Mediului din acest an are mesajul general axat pe prevenirea comerţului ilegal cu animale sălbatice, cu sloganul “Nebuni după natură!” şi încurajează protejarea faunei şi florei sălbatice.