Volumul „Opera Poetică. Emil Hurezeanu”, apărut în colecția „Opera Poetică”, a fost lansat duminică la standul Editurii Paralela 45 de la Bookfest.
Poetul Călin Vlasie, directorul general al editurii, a precizat că volumul face parte din colecția „Opera poetică”, lansată la Bookfest 2016, care conține scrierile unor poeți reprezentativi ai ultimilor 40 — 50 de ani.
„Cartea lui Emil Hurezeanu este în primul rând o recuperare a unui poet foarte important, (…) uitat cumva de istoriile literare scrise între timp, dar în schimb prezent în opera critică a multor cronicari literari importanți din ultimii 40 — 50 de ani”, a spus Călin Vlasie.
El a precizat că a dorit să readucă în memorie „poezia excepțională a unui poet care a fost și este Emil Hurezeanu”. „Pe de altă parte, atrag atenția că poezia anilor ’80 este mult mai diversă și iată, prin Emil Hurezeanu, dovedește cât de diversă a fost preocuparea pe care a avut-o fiecare poet în afara poeziei pe care a scris-o”, a mai spus el.
Criticul Ioan Bogdan Lefter a menționat că Emil Hurezeanu este cunoscut publicului din România ca „un foarte subtil și complex intelectual”, dar mai puțin ca poet.”A fost una dintre vedetele noului val care se afirma în jurul anului 1980 în România”, a spus Ioan Bogdan Lefter, precizând că a dorit, în prefața volumului, să-i facă „un portret recuperator”.
Emil Hurezeanu a subliniat că acest volum reprezintă „o carte care recuperează poetul Emil Hurezeanu”.
„El stă, nici măcar foarte adânc sau ascuns în mine, pentru că în tot ce am scris sau am vorbit de-a lungul deceniilor, în afara poeziei, am folosit instrumentul cel mai important al poeziei și mai eficient, mai irezistibil, mai de neînfrânt, și anume metafora. Dar acum e vorba de o întreprindere editorială a bunilor mei prieteni și colegi de generație ’80, Ion Bogdan Lefter și Călin Vlasie, care m-au regăsit în postura de poet propriu-zis, nu doar de utilizator sau lucrător cu metafora sau al metaforei”, a afirmat autorul, la lansare.