317 tineri artiști din 48 de țări s-au înscris la ediția 2016 a Concursului Enescu

317 tineri artiști s-au înscris la ediția din 2016 a Concursului Internațional George Enescu, cu aproape 40% mai mult decât la ediția din 2014, anunță organizatorii, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Concurenții sunt din 48 de țări, ceea ce reprezintă o altă creștere, având în vedere că în 2014 au fost 38 de state reprezentate, precizează sursa citată.Cei mai mulți concurenți s-au înscris din Coreea de Sud — 71, urmată de Japonia — 33, România — 20, China — 19, SUA — 17, Franța — 17, Rusia — 17, Germania — 9, Marea Britanie — 8, Italia — 8, etc. S-au înscris și artiști din Afganistan (1 — pian) și Iran (2 — vioară și pian).

Repartiția candidaților pe secțiuni este următoarea: 139 la vioară, 83 la violoncel, 64 la pian, 31 la compoziție.

Înscrierile s-au încheiat pe 1 iunie, iar membrii juriilor vor finaliza preselecția până la data de 30 iunie, la fiecare secțiune urmând să rămână câte 50 de candidați. Câștigătorii altor concursuri din cadrul Federației Internaționale a Concursurilor de interpretare muzicală și semifinaliștii edițiilor precedente ale Concursului Enescu care s-au înscris conform procedurilor sunt admiși din oficiu, fără a mai trece de preselecție, potrivit regulilor competițiilor de profil.

„Înscrierea unui număr atât de mare de concurenți dovedește o dată în plus corectitudinea deciziei de a separa Concursul de Festivalul Enescu. Am reușit astfel să consolidăm poziția concursului printre competițiile internaționale, să creăm o platformă mai bună pentru promovarea câștigătorilor, iar acest lucru facilitează atragerea mai multor artiști tineri. Având în vedere tema din acest an, considerăm că sunt 317 tineri care, pentru a-și îndeplini visul de viață, au ales să se înscrie în Concursul Enescu din 2016. Este o sursă de inspirație pentru noi toți”, afirmă Mihai Constantinescu, directorul executiv al competiției, citat în comunicat.

Ediția 2016 a Concursului Internațional George Enescu, care se va deschide cu o gală extraordinară la care vor participa laureați de la edițiile anterioare ale Concursului și Filarmonica „George Enescu”, va avea loc între 3 și 25 septembrie, publicul larg fiind invitat să participe la oricare din etapele competiției, precum și la recitalurile extraordinare.

Cu excepția etapei I, care va avea loc la Conservator, toate concertele se vor desfășura la Ateneu, atât etapele de concurs, cât și recitalurile.

Premiile câștigătorilor vor depăși 100.000 de euro, urmând ca laureații să beneficieze și de un intens program de promovare, inclusiv pe scena Festivalului Enescu în 2017.

Abonamentele și biletele sunt puse în vânzare în rețeaua Eventim, mai informează comunicatul.