Boala care duce la îngrășare, favorizează apariția acneei și creșterea excesivă a părului pe corp și față

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta o afectiune endocrinologica des intalnita in randul femeilor tinere, de varsta reproductiva, ce include multiple dezechilibre, atat hormonale, cat si metabolice si cardiovasculare.

Simptomele bolii
Femeile cu ovare polichistice acuza absenta menstruatiei (amenoree) sau prezenta ei la intervale lungi de timp (oligomenoree, peste 35 zile interval intre menstruatii), consecintele principale fiind lipsa ovulatiei si infertilitatea.

Alte manifestari includ excesul de par (hirsutism) in anumite zone ale corpului (fata, gat, torace, abdomen, spate), acneea, obezitatea.

Diagnostic
Diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice este stabilit daca o pacienta intruneste cel putin doua din urmatoarele trei criterii:
1. Dereglari menstruale (mentionate mai sus) cu lipsa ovulatiei;
2. Exces de androgeni (par in exces, acnee, obezitate preponderenta la nivelul abdomenului, subtierea firului de par din cap si caderea lui);
3. Prezenta unor mici si numeroase chisturi pe ovare (dimensiuni sub 1 cm).
Nu este obligatoriu ca pacienta sa aiba ovare polichistice la ecografie pentru a se incadra in acest sindrom. Este valabila si viceversa, aspectul ecografic de ovare polichistice nu este suficient pentru a stabili diagnosticul afectiunii.

Tratament
Tratamentul presupune in primul rand masuri igienodietetice si adoptarea unui stil de viata sanatos. In cazul multor paciente supraponderale, sau obeze, ciclurile menstruale se regleaza daca reusesc sa scape de o parte din kilogramele in plus.
De asemenea, de la caz la caz, specialistul poate recomanda un tratament medical.

Consecinte pe termen lung
Sindromul ovarelor polichistice creste riscul de infertilitate, dar si de complicatii metabolice, precum diabetul zaharat si complicatii cardiovasculare (dislipidemie, hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale si cardiace).
Netratata, afectiunea se agraveaza in timp, scazand calitatea vietii prin supraadaugarea altor boli cu consecinte grave.