Iohannis: În România votul obligatoriu nu este o soluție; prezența la vot crescută – prin îmbunătățirea ofertei electorale

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că votul obligatoriu nu este o soluție pentru România, punctând că prezența la urne ar putea fi mărită prin îmbunătățirea ofertei electorale.”Sunt tradiții diferite, în diferite țări. Cel puțin pentru România cred că, în această etapă, votul obligatoriu nu este o soluție. Eu am trăit și în regimul în care votul a fost obligatoriu și nu ne-a ajutat cu nimic. Pentru schimbarea regimului a fost nevoie, din păcate, de sacrificii mari și chiar la început, după Revoluție, acesta a fost unul din motivele pentru care în România nu s-a pledat pentru votul obligatoriu. Cred că nici în această etapă votul obligatoriu, în România, nu ar schimba fundamental comportamentul alegătorilor”, a declarat Iohannis, întrebat dacă votul obligatoriu ar putea fi o soluție pentru România, la fel cum există în Luxemburg, în contextul prezenței scăzute la urne la alegerile de duminică.

El a subliniat că ar trebui îmbunătățită oferta electorală pentru creșterea prezenței la vot.

„Ceea ce cred că este important este cum acționează partidele. Partidele trebuie să aibă oferte suficient de interesante, atractive pentru alegători, pentru ca alegătorul să meargă și să voteze pentru ceva. De prea multe ori în România alegătorii s-au dus și au votat împotriva a ceva, nu pentru un proiect politic sau pentru un candidat. Cred că noi putem să îmbunătățim prezența la vot îmbunătățind pur și simplu oferta electorală”, a explicat șeful statului, la conferința comună cu premierul luxemburghez, Xavier Bettel.

La rândul său, premierul luxemburghez a arătat că votul obligatoriu este stipulat în Constituție însă nu sunt prevăzute și sancțiuni pentru cei care nu își exercită dreptul la vot.

„În Luxemburg, la fiecare termen electoral ne întrebăm dacă trebuie să păstrăm sau nu votul obligatoriu. Este o chestiune care reapare pe agenda publică. Le cerem oamenilor însă să își dea seama de șansa pe care o au să poată vota. În anumite țări, oamenii mor pentru a putea vota, s-au luptat pentru a putea vota și, dacă noi nu putem să ne mișcăm din pat duminică dimineața la 5 — 6 ani a ne exercita dreptul electoral, atunci nu mai avem dreptul decât să tăcem. Dacă nu suntem pregătiți să participăm la un vot, atunci nu avem dreptul să mai spunem nimic, pentru că nu am vrut să participăm. În Luxemburg am avut această alegere și este înscrisă în Constituție — votul obligatoriu. Este obligatoriu în texte, dar nu există o sancțiune, doar parchetul poate urmări pe cineva”, a explicat Xavier Bettel, el menționând că la Luxemburg există o rată de participare la vot de aproximativ 43%.

El a punctat că în cazul celor care nu participă la vot ei nu ar trebui să aibă dreptul să-și exprime nemulțumirile.

„Această chestiune există în documente, însă nu există pedepse care să se aplice, însă eu când văd că în anumite țări există o rată de participare de 20 — 30% atunci cred că au doar dreptul să tacă, pentru că dacă nu au cinci minute să se ducă să-și exprime dorința atunci nu au dreptul să spună de ce nu sunt mulțumiți cu rezultatul”, a mai spus premierul luxemburghez.