Să vezi și să nu crezi. Că crezi și să aberezi. Să aberezi și să te crucești. Aceasta este starea tridimensională pe care ți-o revendici după ce ai auzit explicațiile Alinei Gorghiu și ale lui Vasile Blaga, referitoare la dezastrul din PNL. În viziunea celor doi lideri liberali (mai precis, populari) alegerile locale din 2016 nu au fost pierdute, chiar dacă s-au clasat pe locul doi, după ”rivalul lor de moarte”, PSD. Liberalii, spun cei doi coriști ai penibilului, au obținut cel mai bun scor din istoria partidului. Ca și cum despre asta este vorba în propoziție. Ca și cum ar interesa pe cineva care sunt recordurile interne de partid, în timp ce partidul este ridiculizat în cele mai devastatoare alegeri pentru urmașii politici ai Brătienilor.
Alina Gorghiu și Vasile Blaga au demonstrat că nu vor câștiga niciodată atâta timp cât demonstrează fățiș că nu știu să piardă. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic copreşedinţii PNL au început să-și felicite colegii de partid, care au pierdut pe toată linia, așa cum acum patru ani, după alegerile generale, PDL (ce încă nu a înghițit PNL, aflat atunci în alianța USL) își felicita parlamentarii care au prins câte un post de deputat sau de senator, chiar dacă în circumscripția respectivă s-au clasat pe locul doi sau chiar trei (sic!) Aberațiile vizibile au fost posibile datorită unei reguli a jocului, care avea să echilibreze scena politică, astfel încât să existe situația în care nu ia unul singur chiar totul de pe masa politică.
De această dată liberalii au pierdut, fără ca să câștige ceva. Au ieșit pe locul doi, iar câștigătorul, care a luat majoritatea primăriilor din țară, a fost PSD. Cu siguranță că, pentru hrănirea orgoliilor liderilor liberali, aceștia inventează tot felul de situații câștigătoare de genul liberalii au fost cei mai mulți candidați cu ochii albaștri sau primarii liberali, care nu au reușit să câștige, au reușit să plece primii din sediul partidului, lăsându-și liderii ”în pielea goală” sau ascunși prin tot felul de cămări, dulapuri sau pe după perdele. Tot felul de victorii și de câștiguri, care mai de care mai aberante și mai lipsite de performanță, împărtășite cel puțin de un adversar competitor, au fost invocate de liderii care nu știu să piardă, care nu știu că primul pas spre o iminentă victorie este să știi să-ți asumi înfrângerile. Să știi să le gestionezi, astfel încât să existe transparența învățămintelor din greșelile care au dus la această vizibilă îngenunchiere.
Ceea ce au spus cei doi copreşedinţi, în timp ce nu au ezitat să sune din surle și trâmbițe iluzoria victorie, demonstrează că, la această oră, PNL este lipsit de cap, în timp ce electoratul debusolat îi vaită în postura corului antic: ”Vai de picioarele voastre, care vă mai țin la 90 de grade de poziția târâtoarelor, de la vierme la șarpe!”
La Iași, PSD a luat totul, prin totul înțelegându-se dreptul de a decide singur în numele ieșenilor, așa cum de fapt a demonstrat că știe să o facă (vezi modalitatea de formare a bugetului pe anul 2016, utilitatea consultărilor directe cu ieșenii interesați să-și stabilească prioritățile, pentru care ar trebui să fie cheltuiți banii bugetului local, astfel încât viața lor să fie, în sfârșit, mai bună).
Mihai Chirica s-a calificat astfel, înaintea alegerilor locale, în singura soluție viabilă pentru Iași, el fiind nu numai convingător, cât mai ales fiind omul care știe să facă ceea ce trebuie făcut și nu neapărat ceea ce unii promit, conjunctural, că vor face. Parafrazând formula ”Tace și face” cu varianta ”Știe și face”, descoperim în ”știe” atitudinea de a nu vorbi mai mult decât este necesar, astfel încât energiile să fie consumate în folosul faptelor. Dintre cei zece candidați, după Mihai Chirica și Radu Botez, doar independentul Andrei Postolache a demonstrat că știe să convingă electoratul cu faptele lui și nu cu vorbele goale sau fin meșteșugite. Marile deziluzii puse la colț sau pe coji de nuci de ieșeni au fost: Marius Bodea (mult prea aerian pentru a fi pe înțelesul ”oamenilor cu scaun la cap”). Petrică Movilă, Traian Dobre, Camelia Bogdănici, Viorel Blăjuț au jucat rolul celor patru deputați (foști sau actuali) care împreună nu au reușit să strângă mai multe voturi decât a adunat Andrei Postolache, independentul, revelația acestor alegeri locale la Iași.
Tot la nivelul anonimilor sau a celor care au fost selectați pentru lotul ”mai trage o dată” (datorită vârstei lor fragede, în special) s-au calificat Anca Preda (fostul consilier local, care a votat numai împotriva ieșenilor) și Cristian Cernescu, fondatorul formațiunii politice Forța Moldovei.
Din cei 27 de consilieri locali 14 sunt ai PSD, 10 ai PNL, și câte unul ALDE, PMP și Andrei Postolache.
Urmează Consiliul Județean Iași, cu peronul… tot pe partea stângă!
ADI CRISTI