Cancerul bronhopulmonar reprezintă forma cea mai agresivă de neoplazie. Supraviețuirea pacienților care au acest tip de cancer este extrem de scăzută, iar aceasta din cauză că boala este descoperită în stadii foarte tarzii. De altfel, în România trei sferturi din pacienți sunt diagnosticați de cancer pulmonar în faze inoperabile.
„Cancerul pulmonar este pe primul loc în ceea ce privește statistica de mortalitate. Este principala cauză de deces în ceea ce priveștemortalitatea de toate cancerele, neoplaziilor, și, în același timp dramatic. Dramatic în sensul că unei supraviețuiri extrem de scăzute, sub 15% la 5 ani. (…) De fapt, cam trei sferturi dintre ei sunt diagnosticați în stadii inoperabile, în stadii în care în mod normal supraviețuirea din păcate este de sub 1-2 ani.”, a explicat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinte Ales al Societății Române de Pneumologie.
Diagnosticul cancerului bronhopulmonar constă în efectuarea unei bronhoscopii. În România există mai multe probleme cu procesul de diagnosticare. Personalul medical insuficient și accesul dificil al pacienților la un centru în care se poate efectua o bronhoscopie sunt unele dintre ele.
„Revenind la metodele de diagnostic esențial este în primul rând bronhoscopia – investigația endoscopică a plămânului. În acest sens mai sunt multe de făcut dacă stăm să ne gândim asupra faptul că din cei 800 de pneumologi câți sunt acum în România cam 28% dintre aceștia știu să facă, pot și sunt apți să efectueze o bronhoscopie. În mod real, bronhoscopiile sunt făcute de 18% dintre acești medici deoarece nu există suficient suport financiar pentru că aceste laboratoare să fie mai bune”, a adăugat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu.