Profesorul Serge Cosnier, Doctor Honoris Causa al UPB

Directorul Departamentului de Chimie Moleculară din cadrul Universității Grenoble Alpes, Serge Cosnier, a primit joi titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din București pentru realizările științifice, precum și pentru interesul său continuu manifestat pentru promovarea doctoranzilor, cercetătorilor și cadrelor didactice.

Serge Cosnier, care este și director de cercetare al Institutului Național de Cercetare Științifică din Franța, este autorul a peste 291 de articole în publicații de specialitate care i-au adus peste 9.800 de citări, având indexul Hirsch 53, și a două cărți și 18 capitole de carte, deține 14 brevete de invenție și i-au fost înmânate două premii naționale din partea Clubului Francez al Microsenzorilor Chimici, în 1993 și 2006.

În anul 2009, a câștigat Premiul Katsumi Niki din partea Societății Internaționale de Electrochimie, iar în 2010 a fost declarat membru de onoare al acestei societăți. Profesorul francez a primit titlul de Profesor de Onoare al Colegiului de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Yangzhou (2008).

De asemenea, a coordonat programe de cercetare România-Franța, asigurând baza de cercetare în stagiile unor profesori și cercetători din Universitatea Politehnica din București.

Profesorul Mihaela Ungureanu a amintit, în cadrul ceremoniei, că în urmă cu 20 de ani a efectuat primul său stagiu la Universitatea din Grenoble și a apreciat calitatea și eficiența lucrului în echipa de cercetători de acolo.

Mihaela Ungureanu a spus despre profesorul Serge Cosnier că, deși este liderul grupului de cercetare, și-a păstrat atitudinea prietenoasă față de cei care au intrat în laboratorul său.

Serge Cosnier a mărturisit că este o reală plăcere să se afle la UPB și să primească titlul academic cel mai înalt și și-a manifestat speranța de a continua colaborarea cu cercetători din cadrul acestei instituții de învățământ superior.