Anevrismul cerebral este o dilataţie a unei artere cerebrale. Acesta poate să rămână nedepistat şi să nu prezinte simptome o lungă perioadă de timp, însă dacă se perforează poate să ducă în scurt timp la decesul pacientului. În acest caz, lupta cu anevrismul cerebral este una contra timp deoarece trebuie luate măsuri urgente în primele 24 – 48 de ore. Despre anevrismul cerebral ne vorbeşte Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, Şeful Secţiei Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar – Arseni”
Anevrismul cerebral este o patologie extrem de gravă care se datorează unei malformaţii vasculare. În anumite condiţii de stres, de puseu de hipertensiune, de enervare, de discuţii în contradictoriu, acest anevrism se poate rupe. Când sângele a erupt în creier, pacientul intră în comă sau în stare de somnolenţă, cu partea opusă anevrismului în hemipareză cu afectarea foarte gravă a funcţiilor organismului.
Cele mai expuse persoane la producerea unui anevrism cerebral sunt cele active, cele cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani.
Îngrijorător este că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor cu anevrism cerebral, pentru că a crescut şi starea de solicitare a organismului. Şi mai îngrijorător este însă că medicii specialişti sunt nevoiţi să trateze tot mai mulţi copii cu anevrism cerebral. Acest lucru se explică prin faptul că astăzi copiii se uită mai mult la televizor, se expun foarte mult la soare, fac o serie de sporturi dure, consumă băuturi energizante sau vorbesc ore întregi la telefon.
Primul drum al pacientului bolnav de anevrism cerebral este către Unitatea de Primiri Urgenţe, unde se face o investigare prin tomografie computerizată. Există însă un număr de cazuri care nu rezistă pentru că sângerarea este foarte mare. Observarea unor elemente premergătoare poate salva pacientul: cefalee inexplicabilă, durere de cap în cască, scurte pierderi a stării de conştienţă, scurte pierderi de vedere.