Avocatul Poporului va face un raport privind sistemul de sănătate românesc, care va fi prezentat celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, preşedintelui, celorlalte autorităţi, tututor asociaţiilor şi ONG-urilor, a anunţat joi Victor Ciorbea.
„Dorim să avem în vedere un spectru mult mai larg de probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate public şi privat. Subliniez că doresc să avem o colaborare cât mai deschsiă şi cu autorităţile, şi cu organizaţiile profesionale şi cu liderii confederaţiilor sindicale, şi cu asociaţiile pacienţilor, şi cu mediul universitar şi academic, în această încercare de a prezenta cât mai realist care este starea reală a sistemului nostru de sănătate şi de a face o trimitere pentru a identifica posibile soluţii care să se regăsească în raportul special pe care îl vom prezenta celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, preşedintelui, celorlalte autorităţi, tututor asociaţiilor şi ONG-urilor prezente şi apoi să încercăm împreună să îl diseminăm şi să îl susţinem în aşa fel încât autorităţile să ţină seama de radiografia noastră şi de propunerile pe care le facem”, a spus Victor Ciorbea, în cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului de instituţia pe care o conduce.
Ciorbea a mai spus că raportul va stabili dacă sistemul de sănătate din România se confruntă sau nu cu o criză, dacă este în criză sistemul medical românesc public şi privat, dacă există crize sectoriale sau crize în anumite segmente ale acestui sistem.
„Vrem să analizăm problemele cu care ne confruntăm, apoi o analiză a cadrului legislativ, după care cred că ar fi bine să avem în vedere încercarea de a face o radiografie privind actuala organizare a sistemului sanitar, dacă această organizare mai corespunde sau nu actualelor realităţi din România sau dacă sunt necesare anumite modificări şi care ar fi acestea. De aceea, o să abordăm problemele legate de infrastructură, de starea spitalelor, a dispensarelor a policlinicilor, a centrelor de diagnostic şi tratament, a cabinetelor medicilor de familie”, a explicat Victor Ciorbea.
În raport se vor regăsi informaţii despre numărul unităţilor sanitare cu paturi acreditate, gradul de încadrare cu medici specialişti şi personalul mediu de specialitate, gradul de ocupare cu paturi, suprapopularea, igiena şi infecţiile din spitale, respectarea protocoalelor şi a procedurilor medicale, stocuri de medicamente, situaţia spitalelor pentru copii şi a maternităţilor.
„Apoi mai sunt aspectele foarte sensibile, fără să fim nerealişti, dar va trebui să abordăm şi problema bugetării sistemului. De asemenea, dacă este sau nu necesară reformarea sistemului coordonat de CNAS. Apoi sistemul de prevenţie în domeniul sănătăţii şi dacă criza din sistemul sanitar există sau nu şi dacă reprezintă un risc de securitate naţională”, a mai spus el.
„Concluziile şi soluţiile care vor urmări, între altele, o îmbunătăţire a cadrului legislativ, o nouă abordare a sistemului de bugetare, o nouă viziune privind un sistem de sănătate şi sustenabil şi predictibil. Stabilirea unor priorităţi strategice generale şi sectoriale. Proiectul acestui posibil sumar îl vom completa şi ajusta pe baza intervenţiilor specialiştilor”, a mai declarat Victor Ciorbea.