Franţa va adera la Centrul Comun de Vize pe lîngă Ambasada Ungariei în R. Moldova

Franţa va adera începînd cu 1 iulie curent la Centrul Comun de Vize pe lîngă Ambasada Ungariei în R. Moldova. Anunţul a fost făcut astăzi de către ambasadorul Ungariei la Chișinău, Mátyás Szilágyi, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit noilor prevederi, Franța devine cea de-a 17-a țară care aderă la Centrul Comun de Vize, pe lîngă Austria, Danemarca, Belgia, Finlanda, Croaţia, Elveţia, Grecia, Estonia, Letonia, Norvegia, Luxemburg, Slovenia, Slovacia, Suedia, Olanda şi Ungaria.

Astfel, la Centrul Comun de Vize, cetățenii moldoveni care nu dețin pașapoarte biometrice vor putea obține viză de călătorie de scurtă durată în Franța. „Modificarea se bazează pe cooperarea dintre ţările din spaţiul Schengen şi este vorba de eliberarea vizelor pentru scurtă şedere, iar vizele pentru reşedinţă şi lungă şedere vor fi eliberate de Ambasada Franţei în Bucureşti. În parametrii tehnici nu s-au făcut modificări. Se va activa ca și pînă acum”, a afirmat șeful Secţiei Consulare a Ambasadei Franței în R. Moldova, Bernard Etinof.

Potrivit şefului Centrului Comun de Vize la Chişinău, Gyula Levente Sass, sistemul liberalizat de vize funcţionează foarte bine în R. Moldova. „Totuşi, potrivit informaţiilor oferite de Registrul de Stat, numărul paşapoartelor biometrice se egalează cu cel al buletinelor de identitate. Astfel, persoanele care nu deţin paşapoarte biometrice pot veni la Centrul Comun de Vize. În prezent, cele mai multe cereri sînt adresate spre Grecia, Austria şi Ungaria” , a susţinut  Gyula Levente Sass.

Centrul Comun de Vize la Chişinău a fost creat la 25 aprilie 2007. Acesta şi-a început activitatea după ce Ungaria şi alte ţări membre au încheiat acorduri de reprezentare, în conformitate cu normele generale Schengen.

Conform datelor Centrului Comun de Vize, numărul solicitărilor în Republica Moldova a ajuns la 1000, în anul 2015, iar în prezent acesta este de 300 de cereri.