O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, va sosi la Chișinău pe 5 iulie într-o vizită de zece zile pentru a începe discuțiile asupra unui nou acord cu Republica Moldova, informează MOLDPRES.
Misiunea ”va iniția discuții privind un posibil program susținut de FMI și va tinde să ajungă la un acord privind un set cuprinzător de politici care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, îmbunătățirea guvernării corporative și sporirea transparenței acționarilor în sectorul bancar, precum și să stimuleze creșterea economică durabilă și cuprinzătoare”, se menționează într-o declarație a reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan.
Rezidentul FMI precizează că ”la finele vizitei, vor fi comunicate rezultatele discuțiilor”. Este cea de-a patra misiune a Fondului din acest an și prima de negociere a unui nou program. O echipă de experţi ai Fondului s-au aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 23-27 mai 2016. La încheierea vizitei șefa grupului de experți a declarat că au fost înregistrate progrese ”în formularea unei viziuni comune asupra problemelor-cheie, cum ar fi necesitatea de fortificare a guvernării și de rezolvare a problemei structurii netransparente a acționariatului băncilor. Totuși, unele aspecte au rămas nerezolvate”.
Ivanna Vladkova-Hollar a încurajat Guvernul să întreprindă un şir de acţiuni premergătoare misiunii de negociere la capitolul politici fiscale şi reforme structurale, nota serviciul de presă al Executivului.
Republica Moldova nu are program cu FMI din primăvara anului 2013, cînd după extinderea cu încă trei luni a acordului semnat în 2010 Republica Moldova a ratat ultima tranşă din cauză că nu şi-a onorat angajamentele asumate. Oficialităţile moldovene au declarat în repetate rînduri că R. Moldova are nevoie de un nou program cu FMI ce ar servi drept garanţie pentru partenerii externi.
Vechiul program economic cu Republica Moldova pe termen de trei ani a fost aprobat de consiliul de directori executivi ai FMI pe 29 ianuarie 2010 şi prevedea o susţinere financiară în sumă de circa 570 milioane de dolari SUA, dintre care au fost alocate 490 milioane de dolari. După misiunea Fondului din noiembrie 2012 programul a fost extins încă pe trei luni. Însă din cauză că nu au fost onorate unele obligaţiuni pe fondul crizei politice ce s-a declanşat la început de an şi au fost adoptate unele legi care contravin înţelegerilor cu FMI, Moldova a ratat ultima tranşă în valoare de 76 milioane de dolari.