R.Moldova: Opt laboratoare mobile criminalistice au fost donate Centrului tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară

Prim-ministrul Pavel Filip a participat la ceremonia de înmînare a opt laboratoare mobile dotate cu echipament modern de investigaţie criminalistică Centrului tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară. La eveniment au mai participat Ambasadorul SUA la Chişinău, James Petit, reprezentantul permanent PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, şi ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

În discursul rostit cu această ocazie, Premierul Pavel Filip a mulţumit poporului şi guvernului american pentru suportul acordat organelor de drept din Republica Moldova în procesul de consolidare a capacităţilor şi de modernizare a echipamentului din dotare.

„Astăzi asistăm la un eveniment care prezintă fapte concrete de modernizare a unui domeniu foarte important pentru cetăţenii Republicii Moldova, cel al ordinii publice. Structurile Ministerului Afacerilor Interne trebuie să aibă capacităţile necesare pentru ca cetăţenii să se simtă protejaţi, iar răufăcătorii să aibă teamă de poliţişti”, a spus Premierul.

La rîndul său, Ambasadorul SUA în ţara noastră a menţionat că asistenţa oferită va ajuta poliţia şi procuratura să treacă de la o justiţie penală bazată pe mărturii la una determinată de analiza fizică a probelor.

„Acţiunile întreprinse în timpul cercetărilor la faţa locului au un rol crucial pentru soluţionarea cauzei. Ele sînt importante nu doar pentru a condamna vinovatul, dar şi pentru a achita nevinovatul, iar, deseori, pur şi simplu pentru a stabili ce s-a întîmplat în realitate”, a declarat James Petit.

În acelaşi timp, reprezentantul PNUD în Moldova a precizat că serviciile de drept trebuie să corespundă aşteptărilor şi necesităţilor cetăţenilor, iar noul echipament va permite poliţiei să reacţioneze mult mai rapid şi eficient la actele infracţionale.

„Pledăm pentru continuarea acestui parteneriat strategic cu autorităţile publice pentru a asigura o democraţie funcţională şi o dezvoltare durabilă în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova”, a subliniat Dafina Gercheva.

Echipamentul oferit astăzi Centrului tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară include trei laboratoare mobile criminalistice, care conțin cîte 12 truse pentru prelevarea diferitelor probe și urme de la locul comiterii infracțiunilor grave şi 5 laboratoare destinate investigării infracţiunilor de gravitate medie. Centrul a mai primit în dar un sistem portativ de prelucrare a urmelor cu vapori de cianoacrilat, care permite investigarea obiectelor mari la locul comiterii infracțiunii, fără ca acestea să fie dezasamblate şi transportate în laborator.

Donaţia a fost făcută de Guvernul SUA prin intermediul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, ”Suport pentru reforma în poliție”. Valoarea totală a echipamentului este de peste 720 mii de dolari.