Cel de-al patrulea contingent de militari ai Armatei Naționale detașat în Kosovo a revenit acasă

41 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova, detașați în Misiunea KFOR-4 din Kosovo, la 6 decembrie 2015, au revenit acasă, fiind întîmpinați astăzi, în cadrul unei ceremonii oficiale, de către Președintele Parlamentului Andrian Candu, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului țării noastre de către militarii Armatei Naționale, fiind acompaniați de Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova. În deschiderea ceremoniei, Președintele Parlamentului i-a salutat pe cei 41 de militari printr-o plecăciune, în semn de înaltă apreciere și respect.

Andrian Candu le-a mulțumit militarilor pentru că au reprezentat exemplar Republica Moldova în misiunea din Kosovo, considerîndu-i adevărați ambasadori ai țării noastre.

„Vreau să aduc apreciere sinceră pentru sacrificiul, patriotismul și, în mod special, pentru profesionalismul dumneavoastră. Datorită faptului că v-ați îndeplinit exemplar misiunea, avem solicitări suplimentare și aceasta este o modalitatea de a demonstra că Armata Republicii Moldova merită un loc în sistemul de securitate și apărare regional, european și, de ce nu, global. Astfel, țara noastră trece de la un consumator de securitate la un participant activ în asigurarea securității”, a menționat Președintele Parlamentului în mesajul adresat participanților la eveniment.

Ulterior, Speakerul Andrian Candu a participat, alături de Ministrul Apării Anatol Șalaru, la ceremonia de decorare a celor 41 de militari care au făcut parte din Forţa Multinaţională de Menţinere a Păcii, fiind dislocați timp de şase luni în baza militară italiană „Camp Vilaggio” din localitatea Pech, Kosovo.

La eveniment au participat reprezentanți ai corpului de comandă al Armatei Naționale, atașați militari acreditați în țara noastră, membri ai familiilor militarilor.

KFOR-4 şi-a încheiat misiunea în Kosovo miercuri, 8 iunie curent, acesta fiind înlocuit de un alt contingent de militari moldoveni, 41 la număr, condus de locotenent-colonelul Adrian Efros. Ceremonialul transferului de autoritate dintre cele două contingente a avut loc la o baza militară din Italia.